Реклама / Ads
18| 5517 |02.10.2014 ПОЛИТИКА

Миков: Капиталът пренебрегва безопасността на труда заради печалби

.
Миков
Няма информация, различна от предоставената от МВР. Преди 14-15 години съм влизал в това предприятие и съм разговарял много пъти с жителите на с. Горни Лом, включително и по въпросите, които възникват сега с особена острота. Има един съществен въпрос – за голямата безработица и за натиска, който се упражнява върху работниците, в това число и по отношение на защитата и безопасността на труда при такива опасни производства.
 
Това заяви пред медиите в Горни Лом председателят на НС на БСП Михаил Миков. Той подчерта, че стремейки се към печалба частният капитал много често пренебрегва  разходи, които са важни за безопасността на труда. По думите му не става въпрос за недобросъвестност, а за икономии по отношение на техника, работна заплата, гонене на по-висока производителност, което се отразява.
На въпрос дали има информация за проверка, направена в завода в Горни Лом и констатирани нарушения, той обясни, че освен служба КОС, Агенцията за безопасност на труда също е направила предписания и екологичните служби са се намесили, но въпреки това се е стигнало до трагедията. „Големият проблем в България е, че много неща са само на хартия, независимо дали става въпрос за закон или неговото изпълнение”, заяви Миков. По думите му това се дължи и на проблеми във функционирането на администрацията и на държавата като цяло.

Помолен да коментира дали е направено всичко необходимо и по правилата, за да се достигне до оцелели и имащи нужда от помощ хора, председателят на БСП отговори: „МВР използва всички средства, включително и технически за установяване на хора, които трябва да бъдат спасени. За жалост за сега няма никакъв резултат”.

Той заяви, че снощи, когато е пристигнал на мястото на инцидента, е имало доброволци от полицията, които да помогнат за спасяването на хората и при най-малки индикации за живот, но за съжаление такива признаци не е имало. Той обясни, че термовизионните камери са надеждни и улавят всяко движение, дори и на животни.  

На въпрос за отказа му от участие в политически дебат днес, Миков отговори „Моля за извинение, но смятам че не е удачно политически разговори в този момент. Снощи обявихме, че отменяме закриването на кампанията. Призовах всички водачи на листи и областни ръководства да преустановят воденето на кампанията по начина, по който официално се води във финалната й фаза. Публични големи мероприятия в момента са абсурд. Смятам, че правителството трябва да обяви траур, защото трагедията е огромна”, заключи Михаил Миков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6797 |10.09.2014 Миков: Законът за нормативните актове не се чете и не се спазва . 10| 5928 |20.08.2014 Михаил Миков: Обединението на левицата е част от обединението на България . 21| 5385 |04.05.2011 М.Миков: Не може да се управлява ден за ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads