Реклама / Ads
13| 7817 |17.10.2014 МИНАЛО

Вестник от 1946 г.: Какво ново правителство очаква народът?

.
Портрет на Трифон Кунев от Дечко Узунов
Ето една статия от българския печат от преди 68 години.Публикувана е във вестник "Народно земеделско знаме" от 23 март 1946 г. Автор на статията е писателят и публицист Трифон Кунев. Тя излиза в неговата легендарна рубрика "Ситни- дребни...като камилчета", а заглавието сякаш се отнася за днешното ни объркано от криворазбраната демокрация време - "Какво ново правителство очаква народът?".
 
Началото на статията започва така: "Лично ние сме на мнение, че нито г. Кимон Георгиев подаде оставка, за да напусне властта, нито г. Васил Коларов изказа от името на Камарата благодарност и всеодобрение на г. К. Георгиев с цел да го изпрати елегантно у дома му. По нашето убеждение, тежката за България зла воля да се властвува на  всяка цена, още съществува...."

„Статията на Трифон Кунев се отнася за министерскате криза през март 1946, когато правителството подава оставка. Вестникът „Народно земеделско знаме” е опозиционен за онова време. Статията е публикувана на първа страница долу вляво, под уводната статия на вестника. Главен редактор на вестника е Никола Петков -  убит през 1947 г. Самата уводна статия на броя е озаглавена:"Разрешаване на министерската криза", предполагам, че неин автор е самият лидер на БЗНС тогава Никола Петков.”

А ето и текстът на статията:

„Лично ние сме на мнение, че тежката за България зла воля да се властвува на всяка цена, още съществува по всичките високи места. Това обаче, колкото и да е важно за бъдещето на страната ни, ще оставим настрана, а ще кажем какво правителство очаква народът след обявената псевдокриза.

Българският народ желае, и има пълно право да иска, съвсем ново по състав и съвсем ново по политическо схващане на вътрешната политика правителство.

Народът се насити вече на онзи курс на насилие, лишение от свободата и гражданска омраза. Българският данъкоплатец очаква една нова власт, която да донесе пълно успокоение в държавата ни, като постави всички граждани под закрилата на закона и като отнеме всяка възможност на безотговорни партийци   да заплашват, тормозят и отнемат свободната воля на български поданици, главно  по селата...

Никой да не може  да изнудва пари под най- различни поводи и предлози от населението на нашата държава и никои да не смее да дели народа ни на правителствени поддръжници и на опозиционно настроени граждани. Свободата на съвестта и политическото убеждение да бъде зачитана от всекиго, а най- вече от държавните служители. Държавните служители да знаят, че са платени слуги на народа и да гледат на него, като на единствен господар в тая страна.

Българският народ желае да бъде господар на държавата си и чорбаджия на своя имот. България желае да върви в големия световен път на единение с другите демократични народи,..

Само правителство, което може да изпълни тези народни желания, ще бъде посрещнато добре в нашата държава.

Всяко друго разрешение на кризата ще я продължи.”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7288 |14.09.2014 Вестник със седем десетилетки военна служба . 0| 7410 |16.04.2014 Виж какво гарантира Търновската конституция 135 г. по-късно . 13| 7556 |13.01.2014 В Скопие отново поругаха плочата на Мара Бунева . 5| 11669 |05.01.2013 Какво пише в досието на Мерилин Монро?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads