Реклама / Ads
2| 8292 |19.10.2014 ЕТНО КАЛЕНДАР

Честваме Св. Иван Рилски, ден и на българските лекари

.
Срещата на Св. Иван Рилски с цар Петър I
Уникално е съчетанието празник на Свети Иван Рилски (наричан и Йоан) и Ден на българските лекари. Светецът поначало е патрон на българските будители, небесен закрилник и покровител на народа ни, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския.
 
Той е един от най-известните български духовници, лечители. Лекарит го обявяват за свой патрон през 1996 година.

Св. Иван Рилски е роден през 876 г. в село Скрино край Дупница. Живее по времето на цар Борис I и цар Симеон I. Най-активните му години са при царуването на цар Петър I (927-969).

До 25-годишна възраст Свети Иван Рилски е обикновен овчар. Той обаче постоянно се стремял да се посвети на Бога. Първоначално Рилският чудотворец постъпва в манастира „Св. Димитър“, под връх Руен. Там придобива богословско образование, изучава богослужебните книги, получава духовнически сан и се подготвя за великата си духовна мисия. Приел монашеството, той се отдава на пост и молитва, като се установява в най-високата и безлюдна българска планина Рила, където по-късно основава едноименния манастир. Там той извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести. Славата му се разнася далеч от Рила планина, из пределите не само на България, но и на цяла Европа.

Българският цар Петър I изминава цялото разстояние 500 км от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне с него. Монахът обаче не пожелава да се запознае с владетеля, вероятно обиден от златото, което държавният глава му предлага, като само му се поклонява отдалеч. Това още повече увеличава славата му и към него заприиждат ученици от цяла България.

Преподобният починал около 946 г. на 70-годишна възраст. Бил погребан в притвора на църквицата на основаната от него монашеска обител, в каменна гробница, която е запазена до днес. След няколко десетки години светецът се явил на учениците си и поискал от тях да пренесат мощите му в град Средец (София). Като отворили гроба му, те видели нетленното му тяло и с почести го пренесли. Това станало на 19 октомври – ден, който оттогава се чества тържествено в памет на светеца-закрилник.

Не е случайно, че Българският лекарски съюз избира за покровител Свети Иван Рилски. Според преданието Свети Иван Рилски Чудотворец е извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила. Именно за това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник. На този ден се връчва отличието „Лекар на годината“.

Днес българските лекари продължават да творят чудеса, въпреки дискриминацията, на която са подложени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7512 |18.08.2014 Успение на Св. Иван Рилски - покровителят на миньорите . 0| 6261 |01.07.2014 Църквата празнува връщането на мощите на св. Иван Рилски . 2| 7019 |09.06.2014 Честваме Свети Дух . 0| 7726 |08.06.2014 Честваме рождения ден на Църквата-Петдесетница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads