Реклама / Ads
49| 18411 |19.10.2014 НОВИНИ

Скандал! Сотир Цацаров обявява фалита на КТБ

.
Сотир Цацаров Източник: Булфото
Главният прокурор Сотир Цацаров обявява фалитът на Корпоративна търговска банка. Тази информация съобщиха източници от държавното обвинение, часове преди той да се изяви в предаването на бТВ "120 минути". Източниците допълват, че все повече магистрати смятат, че шефът им е отишъл твърде далеч в обслужаването на нечистите намерения на една политико-икономическа шайка.
 
Цацаров громи КТБ и нейният собственик Цветан Василев при всеки удобен случай, а се оказва, че доскоро им е имал пълно доверие. Така например съдебната система има блокирани 3 145 470 лв в банката. Други ведомства държат там близо 27 млн лв, а 68 млн от бюджета на общините е "под ключ" от месеци.

И друг абсурд изплува сега. След като Прокуратурата нахлу в КТБ и изнесе десетки досиета, уж с цел разследване на финансовата институция, се оказа, че трябва експертиза за да бъде разчетена информацията, с която се задръстиха кабинети и коридори на следствието. Управление “Банков надзор” на БНБ беше употребено от прокуратурата  като "вещо лице по делото КТБ", без това да влиза в неговите задължения или правомощия. Бе сторено под "прикритието" на надзорна инспекция.  Само че квесторите не предоставили на екипа “Банков надзор” на БНБ най-важната за случая информация - за потенциала на кредитополучателите и  риска за банката.

“До приключване на инспекцията на място от страна на квесторите не бе предоставена текущо изисквана от инспекцията документация, липсваща в предоставените за проверка копия на кредитни досиета“, пише в доклада им. Въз основа на какво тогава са направили изводите си? Едва в края на септември „част от поисканата информация  - копия на финансово-счетоводни отчети за част от дружествата, анекси, документи по учредени обезпечения и застраховки, бе представена от страна на екипа на квесторите на 24-25 септември 2014г.” Инспекцията обаче взема под внимание „единствено данните, касаещи обезпечаването на кредитните сделки и тяхното последващо анексиране”. Така изключително важната информация за оценка на кредитния портфейл не се използва в нейната пълнота.

За анализ са избрани преобладаващо инвестиционните кредити (рискови и дългосрочни кредитни експозиции), което прави анализа изключително тенденциозен, тъй като изводите са направени за целия кредитен портфейл,  без да се посочва неговата действителна структура. Това важно обстоателство поставя изцяло под съмнение точността на извършените от Управление “Банков надзор” на БНБ оценки и верността на направените изводи в доклада им.

 

Освен това Цацаров отлично знае, че с разследването са ангажирани структури от МВР, които се занимават с криминални престъпления - убийства, рекет и изнудване, под ръководството на Борислав Александров. Те нямат елементарна финнансова подготовка. Изолирани са икономическите звена, които имат капацитет и познания във финансовата материя, защото не се поддавали на внушения и натиск.

 

След като не можа да измисли нито един финансов аргумент за фалит на КТБ, а оттам и на финансовата система в България, организираната политико-престъпна група, целяща заграбването на активи на банката, натовари прокуратурата с ролята на екзекутор. Защото няма смислено обяснение как така Цацаров се изживява като говорител за нещо, което не му е работа.  Дали обвинението се е справило с тоталната корупция в самото ведомство и останалите институции, дали е преборило престъпността по селата или е притиснало мафията в ъгъла, та дойде ред да оценява и банките в България?! При това в момент на политически вакуум - държава със служебен кабинет с орязани правомощия и без работещо народно събрание.

В прокуратурата вече е установена и нова практика. Когато става дума за скандали с политически лидер в самолет, за присвоявания във Федерацията по волейбол, за нарушения на видинския кмет и пр., се изказва говорителят Румяна Арнаудова. Стане ли дума за КТБ, Делян Пеевски и ДПС обаче - веднага пред микрофоните застава самият Сотир Цацаров. Подчинените му вече го наричали "биг босът на държавата" и твърдят, че много му харесвало, макар да се правел, че не знае за прякора. Другият, който претендира за това звание е Делян Пеевски, който доказа, че е недосегаем за съдебната система и може да прави каквото си иска.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 67| 5665 |18.10.2014 Скандал! Атака поруга знамето на ЕС в НС . 15| 5135 |17.10.2014 Цацаров ще иска имунитетите на Цветанов, Станишев, Сидеров . 4| 5160 |10.10.2014 Цацаров с нов заместник, нова процедура за шеф на ВКС . 5| 4210 |09.10.2014 Цацаров: Няма данни за саботаж в Горни Лом

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads