Реклама / Ads
12| 6546 |21.10.2014 АКТУАЛНО

Омбудсманът пред Фрог: Някой цели активите на КТБ да се разпродадат на безценица

.
Константин Пенчев
Има само едно съобщение на сайта на БНБ от вчера, че са внесени докладите от одиторите за КТБ и нищо повече. Нищо не знаем, обществото не знае дали ще бъде оздравявана банката или ще бъде фалирана. За никого не е тайна, че тя вече 4 месеца не работи, не извършва плащания и съгласно Закона за кредитните институции би трябвало нещо да се направи за нея, коментира пред Фрог нюз омбудсманът на България Константин Пенчев.
 

Трябваше да се направи нещо, за да започне да работи макар и на малки обороти. Нищо не се случва.Пълно мълчание, обществото продължава да е в невидение. Не знам тези хора до кога ще им издържат нервите, защото в края на краищата кризата с КТБ е едно, а самото отношение на БНБ към тях е друго. То е меко казано неуважително. Не може никакви сведения да не се дава на тези хора, възмущава се омбудсманът.

 

Има сериозно съмнение, че ако тази банка бъде обявена в несъстоятелност, нейните активи, които са атрактивни , ще бъдат разпродадени на цени много по-ниски от реалните.  У много хора се затвърждава убеждението, че това е целта. Тези активи ще бъдат разпределени между други финансови субекти и аз не виждам основание да опровергавам тези съмнения.  Защото когато има пълна тишина, всяка една клюка и слух са оправдани, смята Константин Пенчев.

 

Част от проблема е, че БНБ не върши нищо. Тя има много правомощия и би могла много гъвкаво да приложи особения надзор, ако имаше желание да оздрави банката, подчертава защитникът на интересите на хората.

 

Гаранционният фонд набира своите средства от отчисления от търговските банки. Не е тайна за никого, че в момента няма събрани толкова средства, колкото да покрият всички гарантирани влогове в КТБ. Фондът ще намери тези пари било чрез заем от държавата, било по друг начин. Не бива да се страхуват хората, че няма да си получат парите, въпреки че това ще бъде финансова тежест за държавата, допълва Пенчев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 10726 |20.10.2014 Проф. Т. Кантарджиев пред Фрог: Лекари лъжат за опасни вируси . 35| 12758 |17.10.2014 К. Парамов за Фрог: Ако КТБ фалира, ни чака пълно разлагане на финансовата система . 11| 8099 |14.10.2014 Луна пред Фрог: В КТБ няма квестори, няма одитори, точи се банката . 7| 10026 |14.10.2014 Само във Фрог: „Сига-ански” превод на Местановите речи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads