Реклама / Ads
51| 12739 |21.10.2014 ПОЛИТИКА

Кой и защо поръча кризисен ПР за Цацаров

.
Сотир Цацаров Източник: Булфото
Появата на трима главни прокурори в едно предаване може да мине за огромно журналистическо постижение. Но може да събуди и доста съмнения. Такъв бе случаят с изявите на Никола Филчев, Борис Велчев и Сотир Цацаров в ефира на бТВ през отминалата неделя.
 
И докато в самата телевизия вероятно се радват на своя успех, немалко зрители възприемат случилото се като кризисен пиар. Какъвто си и беше. Показали са го и рейтингите, но няма да се признае публично.

На бившите главни обвинители Никола Филчев и Борис Велчев бе поверена ролята на подгряваща група, която да подготви аудиторията за голямата звезда - сегашният властелин на прокуратурата Сотир Цацаров. 

 

Началото бе помпозно, до екзалтираност. Възторгът обаче не можа да прикрие целта. А тя бе спешно лъскане имиджа на "английския възпитаник" Цацаров, както го изчетка Филчев. (Цацаров е завършил английска гимназия в Пловдив, а не колеж в Англия, което е доста различно и не попада в дефиницията "английски възпитаник", но нейсе.)

За да разберем какво се крие зад тази спешна акция, трябва да се запитаме КОЙ и ЗАЩО я провежда.

 

Несъмнено Цацаров има нужда от закърпване на авторитета. Задава се поредният Доклад на ЕК, който, според запознати, щял да бъде направо убийствен за прокуратурата. Все по-напечено става около кризата с Корпоративна търговска банка, където обвинението се намеси "като таралеж в магазин за презервативи", както сполучливо се изрази бизнесменът Красимир Дачев. От година и нещо няма нито едно дело срещу организираната престъпност, стигнало до съд, а за разобличени министри и политици да не говорим. В такава ситуация е разбираемо желанието на Цацаров да търси спасение. Всеки ръководител иска предприятието му да се ползва с обществено доверие. В нормалните страни доверието се измерва с резултати. Т.е. с продукта, който е произведен. По статистика, както приспивно обясни проф. Велчев, нещата изглеждат що годе в реда на нещата. Нито са се увеличили забавените дела (все така са си стотици хиляди...), нито спечелените, нито големи мафиоти, управници и политици са на подсъдимата скамейка. Излиза, че с бройката всичко е в застой, без промяна, което по нашите ширини се счита за постижение. Какво е положението с качеството, обаче. В съдебната система то би трябвало да е синоним на справедливостта. А точно справедливостта у нас е много дефицитна.

 

Статистиката ни убеждава, че нещо в прокуратурата мърда, някакви дела се гледат, затворите са пълни и пр. Но да се мери успеваемостта на едно обвинение по този начин и все едно да повярваме, че Съветския съюз е бил най-големият производител на автомобили, защото е бълвал повече запорожци и москвичи от мерцедеси, аудита, рена, тойоти и прочие. Подобно твърдение може да върши работа на комунистическата пропаганда, но всички знаят, че реалността е съвсем друга. В случая Цацаров се опита да пробута запорожеца на прокуратурата за мерцедес.  Не нам, както пише на Руски паметник.

 

Цацаров толкова се бе престарал за процедурата по тунинговане, че почна да раздава подаръци в студиото, а ласкателствата и от двете страни се лееха като шербет по време на Рамазан байрям. В един момент а-ха да се стигне до целувки и еротични предложения, но все пак бяхме пожалени...

 

В прокуратурата обичат да повтарят, че най-важни са аргументите и доказателствата. Конан Дойл би допълнил - и мотивите. В случая става дума за една политико-мафиотска група, която от доста време вече разчита на прокуратурата да замита мръните й следи. Същата групировка се готви за нови атаки, срещу Корпоративна търговска банка, да речем и се опитва да мотивира съюзниците си. Защото има нужда от прикриването на вандалски сделки в областта на енергетиката, Железопътна инфраструктура, "Булгартабак", "Южен поток" и пр. Няма да сбъркате, ако към списъка прибавите и още топлата сделка за Полиграфическия комбинат на бул. "Цариградско шосе" в София, където отново изплува "Булгартабак, както и фамозна фирма с регистрация в Лихтенщайн с още по-фамозен собственик... Засега българските прокурори не виждат причини да се намесят, сякаш ги е налегнала епидемия от конюнктивит...

 

За тези неща обаче в предаването на стана дума. А точно в тях се крие мотивът на въпросната организирана престъпна група да организира пообно ПР-шоу. Това е и отговорът на въпроса КОЙ.

 

Следва въпросът ЗАЩО? Отговорът изглежда лесен: защото остава седмица до откриването на 43-то Народно събрание. Дотогава политическите партии трябва да са се споразумели за кабинет. Дали ще е на националното съгласие или националното спасение - няма значение. Важното е, че ще има конструирано оперативно управление, което да се заеме с бюджета, пробойните в него, здравеопазването, реформите в различни сектори, включително в правораздавателната. Това не е добра новина за разчитащия на прокуратурата кръг "Берлин" (на името на хотел в кв. Бояна). Парламентът ще трябва да вземе и политическо решение по кризата с КТБ. Оздравяване или фалит на банката? Трудна задача. Фалитът ще срине живота на стотици хиляди българи. Отсега е трудно да се предвиди тяхната реакция, но със сигурност тя ще задълбочи кризата. Всичко това ще се случи в момент, когато сметките за ток и парно ще са в пикова позиция, което прави ситуацията взривоопасна.  

Оздравяване на КТБ е другата възможност. Само че ако БНБ, прокуратурата и депесарският кръг имаха поне малко уважение към законите, това вече щеше да се е случило. Но не е, защото тези хора искат да присвоят активите на банката за жълти стотинки, да се саморазправят с мажоритарния собственик и да пратят всички вложители, клиенти и партньори на КТБ за зелен хайвер, меко казано.

 

За да се постигнат своето, са им нужни:

 

1. Силно политическо влияние, включително в прокуратурата, МВР, ДАНС, следствието и други институции, на които уж се крепи държавата.

 

2. Задълбочаване на политическата, финансовата и институционалната криза. Голяма риба се лови в мътна вода.

 

3. Създаване на напрежение в обществото, отвличайки вниманието му от важните неща: стабилизиране на икономиката, укрепване на доверието във финансовата система, вътрешна сигурност, социална сигурност, чужди инвестиции, използване пълноценно на еврофондовете. Как ще наложат хаоса? Много просто. Чрез скандали, политически провокации от сорта на "закон за КТБ", написан от Делян Пеевски и Йордан Цонев - дявола дописва Библията... И етническото напрежение ще влезе в употреба, защото тези хора са готови на всичко. Освен това разполагат с медийна империя чрез семейството на Пеевски. Разполагат също със списък от подкупни и зависими служители на различни нива в държавните институции. Владеят техниката за манипулация и пропаганда, черният ПР, съчетани с натиск от службите.

 

Имат и съюзник - кръгът "Капитал" на Иво Прокопиев. Обединява ги разрушителния порив, "неслугуването" на ценности и желанието да прикрият мръсни следи в бизнеса и политиката. Вероятно и други "ятаци и помагачи" са на терена на бойните действия. Някои от свидетелите, например, които отдавна трябваше да са обвиняеми за присвоявания, подправяне на документи, измами и пр.

 

Централни роли в тази война са отредени на прокуратурата и БНБ. Предвождано от своя пълководец Цацаров, обвинението е Ромеловия корпус на фюрерите от боянския бункер... Поне такова впечатление се създава от някои действия и бездействия през последната година. Като се почне от аферата "Костинброд", злополучните арести на "убийците" на Пеевски, заради които Цацаров бе принуден да се извинява, нахлуванията в офиси на Цветан Василев, сякаш се атакуват бази на Ал Кайда, дебелашкото игнориране на съмнителни сделки на фирми, свързвани с Пеевски и пр.

 

Доскоро някои от тези гафове можеха да минат за грешки на отделни екземпляри в прокуратурата, но вече е ясно, че посоката е сбъркана. Сбъркана е нарочно, по поръчка. Цацаров се изхитри да каже в пиарската си медийна изява, че никой не харесвал работещата прокуратура. Не е вярно. Хората не харесват лошо работеща прокуратура или работеща за нечии интереси. Разликата е оттук до Марс.

 

Цацаров сподели също, че семейството му страдало от нападките срещу него. Съжалявам. Знам много добре акво означава това, дори повече от много други. Но знам също, че не са никак малко потърпевшите от безумните, понякога, действия на обвинението. А тези безумия имат автори, които Цацаров със сигурност знае.

Той обаче каза и неща, които от устата на главен прокурор са си 100-процентова заплаха. Например, че можел да извива и чупи ръце, нищо че видът му не подсказвал това. Каза още, че никога не забравя, чак след това се усети и опита да замаже положението, като допълни, че и добри неща не забравял. Отмъстителност и репресия ли прозират зад тези изпуснати фрази? Дано ме подвежда моята мнителност. От друга страна помня как г-н Цацаров преди време имаше желание да се срещнем и разговаряме по проблемите на жертвите на престъпността, но след като се наредих сред опонентите на кръга "Берлин", желанието му се изпари.

 

Главният прокурор, като възпитаник на Пловдивската английска гимназия, би трябвало да е чел доста за и от Уинстън Чърчил. Британският политик казва: Ако истината има много страни, то лъжата има много гласове.  

 

Не е без значение в кой хор пееш.

 

По-горе споменах Ромел. Искам да допълня, че макар да е сред любимците на Хитлер, ген. Ервин Ромел участва дейно в заговора за неговото убийство. След разкриването на конспирацията се самоубива.

 

Изкушавам се да завърша това писание с една знаменита мисъл на Мустафа Кемал Ататюрк, актуална за ситуацията, в която се намираме: "Заспалият народ или загива, или се събужда роб".

 

Тъжен, но подходящ финал.

 

 Огнян Стефанов

 

П.П. Съжалявам, че трябва да го кажа, но участието на Никола Филчев и Борис Велчев в предаването изглеждаше като начин на употреба. Целта е ясна: да похвалят Цацаров в момент, в който някои негови действия и изявления предизвикват тежки съмнения. Не е ясно само, защо са се съгласили. Защото ако е заради КОЙ - много жалко за тях, за прокуратурата и за държавата. Като споменах държавата и се сетих, че Цацаров се направи на обикновен гражданин и попита в ефир: Каква е тази държава, която допуска да се случват неща като взрива в Горни Лом, наводненията в Мизия и варненския кв. "Аспарухово"? Ами същата, г-н Цацаров, която допусна политико-мафиотски кръгове да си разиграват коня върху главите ни, а прокуратурата да им помага! Екзистенциално положение. Италианският мафиот Томазо Бускета казва в едно интервю: "Вече не убиваме магистрати, твърде опасно е. Купуваме ги или ги дискредитираме публично". Като се има предвид чии са повечето медии у нас, както и фактът, че няма пострадал прокурор, остава една възможност...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 120| 8568 |07.08.2014 А. Тодоров: Защо само комуняги в това правителство? . 79| 15967 |26.07.2014 Президентът не казва най – важното. Защо? . 100| 8638 |26.02.2014 Борисов: Защо Станишев толкова се зарадва на новата група? . 166| 8557 |11.06.2013 Сидеров: Аз уволних Борисов, а Цветанов е поръчал Мишо Бирата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads