Реклама / Ads
12| 6380 |24.10.2014 АКТУАЛНО

Проф. Вучева: КТБ не трябва да се ликвидира

.
Проф. Христина Вучева/вляво/ в студиото на БНТ
Управителният съвет на БНБ и правителството трябва да преценят и да обсъдят ползите и възможните загуби. Това заяви проф. Христина Вучева в сутрешния блок на БНТ.Тя каза, че ако има някаква възможност да влияе на решението би се опитала да направи така, че КТБ да не се ликвидира.
 
Оздравяването и процедурата на специалния надзор са свързани с това някой да се вдигне на крака, да се стабилизира да се оздрави. Още от тогава е имало хора, които са казали, че става дума за 3.4 млрд лоши кредити, припомни тя. Въпреки обвинения специален надзор се е говорило за това, да се платят на хората гарантираните влогове, добави професорът.

Според нея обяснението за случващото се е, че има един счетоводен стандарт за оценки на кредити, който е бил преразгледан след кризата и има нов допълнен, който се прилага едва от 2013 година. Оценката на риска, на загубата, на лошия кредит е твърде субективно нещо, каза проф. Вучева. На 31 юли в съобщението на БНБ, с което се прие отчета на квесторите, са били възложени задачи какво да се прави по-нататък, каза тя.

Според проф.Валери Димитров, бившия шеф на Сметната палата,  БНБ е пропуснала да упражни тази своя власт, свързана с възможността за прилагане на оздравителни мерки по време на специалния надзор и се е задоволила само с подготовка на една диагноза без да прилага каквито и да е мерки на лечение. Той каза, че винаги е бил привърженик на това, че банка трябва да се спасява, но в момента ситуацията с КТБ е сложна. Професорът смята, че едва ли тази банка ще може да бъде спасена ако в нея се налеят каквито и да е средства, защото това няма да предотврати банковата паника. Обещанието за ликвидност, което ще спаси банката трябва да бъде дадено от лице, което трябва да успокои вложителите и да им каже, че няма смисъл да си теглят парите, защото влоговете им са на сигурно място. Такова обещание може да даде само държавата или някоя голяма банка, добави той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 10724 |20.10.2014 Проф. Т. Кантарджиев пред Фрог: Лекари лъжат за опасни вируси . 1| 6671 |25.09.2014 Проф. Кантарджиев пред Фрог: Ваксините не пазят на 100% от грип . 17| 11214 |19.08.2014 Илия Илиев пред Фрог: На ромите не трябва да се дават пари . 21| 9456 |16.03.2014 Проф. Вучков: Полицейщина е да мачкаш умните и талатливите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads