Реклама / Ads
14| 5366 |25.10.2014 НОВИНИ

Миков и Борисов на четири очи утре

.
Михаил Миков обяви, че среща между БСП и ГЕРБ ще се състои и тя ще бъде на лидерско равнище. Рандевуто ще е утре в 9 ч в НС. „Това не означава задкулисни договорки. Оформя се дясно управление на страната и важното е да се укрепва доверието в институциите, да се прокарва политика, която обществото одобрява и има нужда. Това е главната задача на бъдещото управление и това, което би могло да даде стабилност в нестабилната обстановка”, коментира Миков.
 

Председателят на БСП изтъкна, че в България няма предпоставки за голяма коалиция, каквато има в Германия. Според него обаче при широка коалиция-  политическото размиване е толкова голямо, че рисковете са не за една или друга партия, а за това, че се  подкопава стабилността на политическия живот. В този случай много хора биха останали непредставени. Миков бе категоричен, че голямата криза на политическото доверие, не само в България, но и в Европа,  е породена от трупаните години наред компромиси по отношение на политическите платформи. Според него в демократична среда липсата на опозиция води до злоуотреба с власт.

 

По темата КТБ Миков заяви, че трябва да има яснота за позициите на партиите по време на обсъжданията и да се  разсекретят стенограмите от тези разговори. Той припомни, че тогава е имало послание „На ход са политиците”. „Политиците не могат да са на ход, защото утре някой пак ще каже така и от независима регулация на банковия сектор - ще стане политическа регулация”, заяви председателят на БСП. На въпрос защо се е стигнало до това състояние на банката, той коментира, че отговорите се крият в балансите, договорите, политиката по привличане на средства на КТБ  и предприетите или не действия от страна на централната банка по отношение на нея. Попитан дали БСП ще подкрепи законопроекта на ДПС в тази сфера, той отговори, че ако неговата цел е да се осветли персоналният елемент на случая КТБ, е „за”, но ако става въпрос за променяне ad hok на правилата, които вече са уредени в националното законодателство, не трябва да се правят промени. По думите му важният въпрос е от къде да се вземат парите, за да се реши проблема. „В централната банка има над 4 млрд. лв. средства извън паричния съвет. Те са средства на държавата, но под пряко управление на банката. Там е резервът, който ще позволи да не се увеличава дефицитът, да не се натоварва бюджетът. Тези средства могат спокойно да подпомогнат изплащането на гарантираните от закона депозити”, каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 71| 9577 |25.10.2014 Цветанов: Положението е страшно, Борисов е притеснен . 2| 7108 |24.10.2014 Четири лъвчета се родиха във Варна . 6| 4586 |24.10.2014 М. Миков: Когато ГЕРБ уточнят дата и час, тогава БСП ще участв в разговорите . 8| 4602 |23.10.2014 Нетаняху към Борисов: Очаквам с нетърпение пак да работим заедно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads