Реклама / Ads
29| 12251 |31.10.2014 НОВИНИ

О. Минчев за Фрог: ПФ загуби от скандални, ексцентрични и юначески изказвания

.
Политологът Огнян Минчев
Не съм убеден, че само срещата с Жозеф Дол е единствената причина за категоричната промяна в позицията на ГЕРБ спрямо Патриотичния фронт (ПФ). Очевидно е разбира се, че допринесе, след като Дол изрази мнение за несъвместимостта на ценностите на ЕНП с това, което представлява ПФ. Моите съмнения обаче са, че Дол не е много добър познавач на тази формация. Ползва някакви разкази, чийто авторство са преди всичко от среди на ДПС през либералната фракция в Европейския парламент АЛДЕ, коментира пред Фрог нюз политологът Огнян Минчев.
 
Тъй като това е известна форма на натиск, ГЕРБ се намира в много тежка ситуация като водеща партия, която трябва да прави правителство в този толкова фрагментиран откъм политически позиции парламент. Мнението на ЕНП явно е от ключово значение за ГЕРБ. Явно партията на Борисов очаква основна подкрепа за своите действия. От друга страна лидери на ПФ направиха доста категорични изказвания по време на откриването на парламента. Някои от тях бяха дори и скандални, визирам появите на Слави Бинев в някои медии. Подобни маргинални и крайни изказвания от типа на разполагане на ракети по южните граници и изпити по български език са 6-годишните деца и т.н. очевидно не са допринесли за скъсяването на дистанцията между ГЕРБ, РБ и ПФ. По мое мнение, когато се преговаря, трябва да се търсят общите неща, а не да се акцентира на изключителното, ексцентричното и юначеското.

В съвременната ситуация в България най-важно е да се постигнат споразумения по ключовите проблеми – как да се възстанови функционирането на институциите и на държавата, как да се стабилизира финансовата система, да се стимулира излизането от икономическата стагнация. Все неща, решенията на които не са кой знае колко много и струват повече здрав разум, отколкото партийни идеологии.

Относно до колко коалиционното споразумение между ГЕРБ и РБ, както и подкрепата от ПФ ще са прозрачни, политологът коментира: Фактът, че преговорите между партиите още от 5 октомври насам се водят полупублично с непрекъснати сводки за медиите и опити отделните партии да се представят в максимално благоприятна за себе си светлина, за мен е практика, която не подпомага процеса на преговорите, освен че резултатите се променят по 3 пъти на ден. Има неща обаче, които са до известна степен сигурни.

Първото сигурно нещо е, че за РБ е важно да влезе във формат на мнозинство и на правителство, които да бъдат гарантирани. За тях не е желан формат правителство на малцинството с неясна и гъвкава подкрепа. Те ще се стремят към коалиционно споразумение и ясен ангажимент от страна на други политически сили. За сега ПФ продължава да бъде най-желаният партньор. За РБ ще бъде още важно правителството да бъде формирано на основата на договорено парламентарно мнозинство.

За ГЕРБ промяната в тяхната позиция е до такава степен категорична, че те биха тръгнали и към правителство на малцинството с парламентарна подкрепа с променяща се геометрия.

Впечатлението ми е, че след последните преговори се сближиха позициите на ГЕРБ и РБ. ПФ също изказа желание да се присъедини. Това, което чухме на три отделни брифинга, все пак бе пределно общо.

До колко може да се съди за работата на 43-ото НС в следствие на гладкото гласуване за председател в лицето на Цецка Цачева, политологът смята, че не може да бъде ориентир. Не можем да съдим, защото не знаем колко ще продължава това широко съгласие. То е продукт не толкова на някакъв съдържателен консенсус, колкото на обстоятелството, че никой не иска да поеме отговорност. Натоварването на някой друг с такава на този етап устройва участниците. Докога това ще бъде така не е известно. Политиката все пак е състезателен процес. За съжаление в българската реалност много често и безпринципен. В момент, в който стоящите на страна участници преценят, че им е изгодно да се противопоставят по-активно на действащото мнозинство, тогава ситуацията драматично ще се промени. Това вероятно ще се случи тогава, когато ще е най-малко желано от управляващите, каза Огнян Минчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4612 |30.10.2014 Григор Димитров загуби от Анди Мъри . 13| 9600 |30.10.2014 Румен Миланов пред Фрог: С Иглев надминахме Чичолина . 7| 4849 |30.10.2014 Д-р Найденов пред Фрог: Да се обявим за колониална страна . 87| 18025 |29.10.2014 Каракачанов пред Фрог: Много здраве на Борисов, да се жени с ДПС!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads