Реклама / Ads
4| 6697 |31.10.2014 СВЯТ

Русия, ЕС и Украйна се разбраха за газа

.
Русия, Европейския съюз и Украйна подписаха на церемония в Брюксел всички необходими документи за възобновяване на доставките на руски природен газ за Украйна. Документите бяха подписани от министрите на енергетиката на Русия и на Украйна Александър Новак и Юрий Продан. Подпис под тях постави и досегашният еврокомисар за енергетиката Гюнтер Йотингер.
 
"Имаме сделка" е казал председателят на Европейската комисия Жозе Барозо, напускайки сградата на Комисия.

Споразумението стана възможно след като Европейската комисия се съгласи да бъде гарант по договора. Киев пък изрази готовност да плати дълговете си за предишните доставки.

Споразумението е на обща стойност 4,6 млрд. долара. То обхваща дълговете на Украйна до момента и доставките до края на март 2015 г. Цената е фиксирана на 385 долара за хиляда кубични метра газ.

Барозу заяви, че народите на Европа няма да мръзнат тази зима благодарение на споразумението. Той изрази увереност, че всички страни ще изпълняват изцяло договорите и няма да търсят изгоди от евентуално прекратяване на тези доставки Йотингер от своя страна увери, че страни като България, Чехия, Румъния и Австрия ще имат достатъчно количество газ.

„Тук надделяха политическата отговорност, логиката на сътрудничеството и икономическото благоразумие”, подчерта Барозу. Той изрази увереност, че постигнатото споразумение ще увеличи доверието между Украйна и Русия и добави, че от тук нататък прилагането на минските договорености за прекратяване на огъня в проруския сепаратистки изток на Украйна трябва да са приоритет.

Йотингер добави, че Украйна ще получи средства от МВФ и от ЕС, за да плати доставките на руски газ. Освен това ЕС и МВФ разглеждат възможността за нова програма за помощ за Украйна през 2015 г., каза еврокомисарят, чийто мандат изтича днес. Той определи договореното споразумение като основа за енергийната сигурност на Европа през тази зима.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5849 |26.10.2014 Предсрочни парламентарни избори в Украйна . 0| 5661 |19.10.2014 Украйна и Русия договориха газовите доставки, твърди Порошенко . 2| 5854 |15.10.2014 Руските войски се изтеглят от Украйна, заяви Джон Кери . 3| 6306 |12.10.2014 Путин изтегля войските си от границата с Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads