Реклама / Ads
12| 5784 |31.10.2014 НОВИНИ

Оманският фонд изпрати оферта за оздравяване на КТБ

.
Източник: Булфото
Новосформираният консорциум ЕПИК, Фондът на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и Gemcorp са изпратили на 29 октомври предложение за инвестиции в КТБ до Министерски съвет, Министерство на финансите и БНБ. Инвеститорите предлагат да вложат 2,3 млрд. лв. в банката.
 
Това обяви Вера Ахундова, икономист, вложителка в банката и член на организацията "Ние, гражданите", в сутрешния блок на бТВ. По думите ѝ офертата е получена от институциите, като информацията беше потвърдена в ефир и от служебния министър на финансите Румен Поражанов. Той обяви, че офертата е пристигнала късно снощи по електронен път.

Според Вера Ахундова инвеститорите предлагат рекапитализация за над 2.3 млрд. лева, които те да вложат, като след това да има 50% тяхно участие и 50% участие на държавата. Имат няколко идеи как да стане оздравяването. Потенциалните инвеститори имат представа какви активи са в капитала и обезпеченията на банката – над 9,8 млрд лева, обясни тя. Има бизнеси и стратегически активи, които са заложили в банката и до 2-3 години тя ще излезе на печалба, уверена е Ахундова.

„Ако днес депутатите гласуват тези промени, ще дадат възможност да се договорят тези условия”, коментира тя, като отрече информацията на бивш зам.-министър Милен Керемедчиев, че когато се говори за „Оманския фонд” като за възможен частен инвеститор на КТБ, не трябва да се има предвид Държавния фонд на султаната Оман.

„Звучи обидно да твърдим, че неясни капитали ще влязат в България. Бяхме тотално игнорирани от БНБ, които не представиха никакъв план за КТБ”, отбеляза тя, като допълни, че не е упълномощена да дава информация, но официално тя може да бъде поискана. „Проблемът в банката е спекулативен и криминален. Имаме клиентелисткото поведение на БНБ и две групи политици – едните, които разбират какво може да се случи, и други със спекулативно поведение – тези които създадоха октоподите”, коментира Ахундова.

„Снощи постъпи този документ от консорциума, с който БНБ и Министерство на финансите вече имаха разговори. Ще го разгледаме днес”, обясни Порожанов.
По думите му текстът представя тяхната визия за оздравителен план и какво би се разгледало в един или друг вариант. Според министъра обаче освен този план консорциумът трябва да представи ясни гаранции за ресурса, който ще вложи, за да покажат сериозността на техните намерения. Нужни са и по-ясни параметри и размери.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5560 |30.10.2014 Оманският фонд даде оферта за КТБ, на ход са политиците . 2| 4754 |23.10.2014 Захариева: Надявам се БНБ да се срещне с Оманския фонд . 11| 5642 |22.10.2014 Продължават разговорите между БНБ и Оманския фонд за КТБ . 2| 5584 |27.09.2014 Отпуска се заем от 700 млн. лв. на Фонда за гарантиране на влоговете в банките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads