Реклама / Ads
0| 10036 |01.11.2014 ЕТНО КАЛЕНДАР

Архангелова задушница - молитва за мъртвите и за загиналите воини

.
Най-тежката задушница
Според вярващите Архангеловата Задушница е най-тежката и започва още от петък вечерно време.Традицията повелява на православните християни да не работят на този ден.Празникът се отбелязва всеки път в съботата, седмица преди Архангеловден – 8 ноември. Тя е една от трите Големи Задушници , които правосланите християни отбелязват всяка година.
 
На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна благодарност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички паднали в редовете на Българската армия.

Есенната, специално молебствие за покойниците, е наречена на Архангел Михаил – пазителя на Рая и главен страж на Божия закон, светеца, който взема душите на мъртвите и ги пренася до ада или рая.

Архангел Михаил e още водач на ангелите и светец-покровител на войниците.

С вяра в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите,във всеки православен храм в събота се отслужва обща панихида за починалите наши близки.Живите отправят горещата заупокойна молитва към Бога за всеки вярващ, който е напуснал земното царство и се е пренесъл в небесното. Затова се ходи на задушница на гробища – Града на мъртвите. На този ден над всеки гроб мъждука свещица или кандило, благоухае на благовонен тамян.

На задушница, както на всеки друг помен, се правят и т. нар. раздавки – варено жито, сладки, бонбони, плодове, варено пилешко, вино и др. Освен на близките, се подава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати.

Във връзка с осигуряване на нормален превоз на гражданите за възпоменанието “Задушница” Столична община осигурява допълнителен транспорт до гробищните паркове.

Панихида по повод Архангелова задушница ще бъде отслужена от 11.00 часа във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На този ден отдаваме признателност и почитаме и паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време. Ще присъстват министърът на отбраната Велизар Шаламанов, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов, командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили генерал-майор Андрей Боцев и генерал-майор Румен Радев, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери, военнослужещи от Столичния гарнизон, членове на военнопатриотичните съюзи.

Панихида на Архангелова задушница ще се проведе и в градовете Карлово, Плевен, Асеновград, Варна и Бургас. Панахидата в Карлово ще започне в 11.00 ч. в района на 61-ва механизирана бригада пред паметника на воините, загинали във войните 1912-1918 г. В Плевен от 09.00 часа ще се отслужи панахида пред паметника на загиналите от 4-ти пехотен полк в Сръбско-българската война. Военнослужещи от Сухопътните войски от гарнизон Плевен ще поднесат венци и цветя в памет на героите. Панихидата в Асеновград ще започне в 10.30 часа в района на военно формирование 24 490 пред паметника на загиналите във войните 1912-1913 г. Във Варна ще започне в 10.00 часа пред Паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г. в района на Старите гробища на гр. Варна. Военнослужещи от Военноморските сили и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите. В ритуала ще участват Представителният духов оркестър на ВМС и почетен караул от състава на ВВМУ. Панихидата в Бургас ще започне в 11.30 часа пред паметника на загиналите от 24-ти Черноморски пехотен полк пред военния клуб в града. Ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя. В ритуала ще участват военнослужещи от Военноморските и Военновъздушните сили и Сухопътните войски.

Делегация, водена от началника на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Атанасов, ще се преклони пред паметта на българските воини, загинали през войните за национално освобождение и обединение на българското военно гробище в с. Цапари, Битолско, Република Македония.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Традицията е прекъсната е през 1946 г. Възстановена е през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7280 |07.06.2014 Черешова задушница е; почитаме мъртвите . 0| 8247 |03.03.2014 Дни за молитва, покаяние и пост . 0| 8880 |22.02.2014 Почитаме мъртвите на Голяма задушница . 3| 8479 |02.11.2013 Архангелова задушница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads