Реклама / Ads
29| 11902 |05.11.2014 ИНТЕРВЮ

А. Христова пред Фрог: Оставка за проф. Биолчев! Води Агенцията към гибел

.
Антоанета Христова
Политическият психолог доц. Антоанета Христова дава 30 дни на новите министри да излязат с конкретни мерки за преодоляване на кризата. Липсата на перспектива кара хората да посягат на живота си и това няма да спре, предупреди Христова. Тя е обнадеждена в сферата на образованието, тъй като проф. Тодор Танев е доказала се фигура. Специалистът зове да се поиска оставката на председателя на Агенцията за оценяване и акредитация проф. Боян Биолчев, тъй като води институцията към гибел.
 

- Дали нестабилната политическа обстановка провокира хората да посягат на живота си чрез самозапалване? След фотографката Лидия Петрова мъж от Сандански драсна клечката.

 

- Не трябва самоубийствата да се свързват директно с обществената ситуация в момента. Когато човек се самозапалва, това е акт и на самонаказване. В този акт има не просто протест, не просто липса на перспектива! Самозапалването е агресия срещу някого или нещо и агресия към самия себе си. Когато има подобно трагично събитие, може да очакваме и други случаи, защото първото подава асоциация на хора, които имат личностни предпоставки за такъв акт.

Песимизмът е доминиращ като настроение в момента, поради което различни форми на протестни актове  ще продължат. Причината за това е липсата на перспектива. Необходим е лидер, който да създаде увереност, че ще се погрижи за българите и ще създаде надежда.

 

- Станаха ясни вече имената на новите министри. Дали те ще вдъхнат оптимизъм?

 

- Въпросът е какво е общото послание на този кабинет. Той трябва да каже в кратък срок какво най-важно ще направи, така че всеки един от нас да усети промяна. Дали това ще бъде в сферата на правораздаването, дали това ще бъде в сферата на образованието, дали това ще бъде в посока здравеопазване... Трябва хората от най-отдалечената част на България да усетят ефекта от предлаганата промяна. След като се направи правителството в рамките на месец министрите трябва да се ориентират и да кажат за 1 година какво ще направят в рамките на конкретни действия и точен, измерим ефект, така че всички ние, най-обикновеният човек на село да имаме ясна близка перспектива.

 

- Делян Добрев е посочен за министър на енергетиката.  Ако започне да вдига тока, какво ще стане?

 

- О, не! Всичко, което е свързано с вземане на пари без компенсация е обречено на провал. Много е сложно да се говори за реформи в опоскана държава. Дълбоките реформи са задължителни. Като се реализират обаче, да се няма предвид само „рязане” на хора, да се няма предвид принципа: тук съкращаваме, там намаляваме заплатата. Бяхме вече в 90-те години, когато СДС министрите казваха: „ Освободените ще отпаднат от едното място, пък ще отидат да си търсят работа другаде”. Минахме през този период, България вече няма сили за това. Сега държавниците са длъжни да гарантират онзи социален механизъм, онази социална среда, която да поеме реформата.

 

- Занимавате се с образование. Дали проф. Тодор Танев е способен да извърши реформа в тази сфера?

 

- Той е човек от гражданската квота на Реформаторския блок. Смятам, че разбира отговорността на задачата си. Ще ми се да вярвам, че нещата ще се случат. До този момент имахме абсурдни министри на образованието. Например, Даниел Вълчев случайно забрави да поиска парите за наука от Брюксел. Имахме министри, които не бяха наясно с проблемите на образоването, нямаха визия за смислена реформа, бранеха лобистки интереси... Вървим отдолу по нанадолу. Системата куца. Давам конкретен пример – Агенцията за оценяване и акредитация е против европейските закони. Тя не е пълноправен член на Европейската асоциация за качество във висшето образование, защото не привежда работата си в съответствие с европейските критерии. Сега текат вторите две години, за които й е даден срок да се поправи. Ако не – тя ще отпадне и България ще остане без национална агенция. Кой е отговорен за това – този, който я ръководи – проф. Биолчев.  Давам ви пример, нашата агенция е под шапката на Министерски съвет, а в Европа е правило, че подобни агенции не могат да бъдат под политическо влияние. Вътре работят хора, които представляват университети и са в конфликт на интереси. Агенцията работи непрозрачно.  Биолчев отдавна трябваше да си е подал оставката, защото сме пред изключване. Механизмът за решение е прост: сменя се председателя, променя се закона, за да отговаря на европейските изискнатия в частта за агенциите за оценяване на качеството, следва закриване на агенцията и създаване на нова или нови.  Въпросът е да има воля и визия.

 

Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 8401 |05.11.2014 Адвокат Л. Рангелов пред Фрог: Всички магистрати имат независимост, но понякога я търгуват . 23| 8528 |16.10.2014 А. Йорданов пред Фрог: РБ може да се прекръсти на Опозиционен блок . 17| 14391 |25.09.2014 Петър Кънев пред ФРОГ: Подготвям закони и поправки за реалния бизнес . 15| 10192 |23.09.2014 Председателят на мешерето Хр. Младенов: Да се въведат законите на Пиночет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads