Реклама / Ads
31| 10361 |18.11.2014 НОВИНИ

Само във Фрог: Досието на Местан е унищожено пред него

.
Лютви Местан
Досието на Лютви Местан като агент „Павел” е унищожено пред него. Той е сто процента сигурен в това и с това си обясняваме категоричните му твърдения, че не може да се намери нито един донос или доклад за времето, в което се е водил по списък в някое от управленията на ДС. Тази версия сподели специално за Фрог бивш служител на Държавна сигурност.
 
Има и друга версия. Някой може да е писал доноси от името на Лютви Местан и така той е да имал досие. И това бе практика в ДС. Но по-вероятно е досието да е било унищожено пред него и да е останало само картончето, каза още той.

Припомняме, че картонът образец №4 за картотекиране на Лютви Местан съдържа някои интересни подробности. Първата е, че върху него е отбелязано привличането му за агент от ВКР. Там евъведен под регистрационен номер №53268. На картона му е отбелязан и още един номер I p 10563, което е работното дело на агента. Този номер обаче впоследствие е задраскан, както и думата „налично”. В същото време в регистрационния дневник комисията по досиета установява, че срещу същия номер не е отбелязано досието да е унищожено, т.е. то трябва да е в наличност.

Прехвърлянето на агента към Първо главно управление с писмо 7227 от 18 ноември 1981 г. Прехвърлянето на агент „ПАВЕЛ” съвпада с годината, в която той е отбил 2-годишната си военна служба и вече не е бил необходим за изпълняване на задачи за ВКР. Прехвърлянето му към ПГУ обаче може да означава само едно – агент „ПАВЕЛ” е оценен като перспективен и това е причината да бъде използван, но този път от Първо главно управление на ДС.

Интересът на ДС към агент „ПАВЕЛ” е валиден и към времето след 1985 г. по време на „възродителния процес”. Този извод може да се направи от факта, че върху картона е  изписано името на преименувания Местан, а именно Владимир Ясенов Зидаров.
Вербуването на Лютви Местан като агент „ПАВЕЛ” е констатирано от комисията и в регистрационния дневник (виж по-долу копия от документа). В архивите е запазен и документ за прехвърлянето на агента от ВКР в ПГУ през 1981 г.
 
„Оповестеният от комисията по досиетата картон с моето име не е продукт на моята съвест, затова не мога да бъда отговорен, включително и политически, че някой, въпреки волята ми е вписал името ми в този реквизит. Както комисията признава, няма никакви други данни – нито декларация, нито доноси.

Затова не приемам картона като достатъчно доказателство за съпричастност към службите. Неприятно ми е да констатирам, че името ми е било отделяно от съзнанието и съвестта ми и пряко тях да бъде разменна монета на определен етап от моята битност.”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4795 |17.11.2014 И министър Ненчев обещава натовски самолети . 27| 9772 |17.11.2014 Нац. треньор М. Таков за Фрог: Кубрат не е повален психически ! . 42| 5484 |16.11.2014 Пулев няма счупвания, само леко сътресение . 3| 4674 |16.11.2014 Марковски за тефтерчето: В бъдещето тъмно само Левски гледа ясно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads