Реклама / Ads
0| 5109 |20.11.2014 НОВИНИ

Шарков: Взели сме мерки в повече дори; без паника

.
Зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков
Пациентът, който бе приет във Военномедицинска академия със съмнения за Ебола, е прегледан и е преценен като случай, който подлежи на клинично наблюдение и допълнителни лабораторни изследвания. Всички мерки са взети и на този етап няма място за паника.
 
Това заяви пред Дарик заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.
„Той е единствено с висока температура, няма друга симптоматика, която би могла да ни притесни в по-голяма степен, но предвид това, че все пак е бил в последния месец в Сиера Леоне, ние предприехме всички мерки, даже и повече от тези, които са предписани от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. Пациентът вече е настанен във Военномедицинска академия, изолиран е", обясни д-р Шарков.

Установени са, благодарение на здравните власти и Столичната районна здравна инспекция, всички лица, с които той е бил в контакт през тези около 18 дни, през които е бил в България. Тези хора също са под наблюдение.

„Те са изолирани на едно място, без това да е необходимо, защото при тях няма абсолютно никаква симптоматика. Но всички тези мерки ще бъдат в сила до получаване на резултата от вирусологичното изследване, като можем да кажем вече, че изследването се прави в момента и резултатът ще бъде готов в късните часове на тази нощ, защото е необходимо технологично време за него", допълни зам.-министърът.
По думите му в момента се говори за хипотези и предположения.

„Говорим за малко натегнато напрежение, защото все пак това е една болна тема и чуваме всеки ден за такива хора, които са се разболели по целия свят и в крайна сметка в Министерство на здравеопазването функционира щаб, целият кабинет на министъра и самият той сме тук и сме в постоянен контакт и с Районната здравна инспекция, с ВМА, Токуда, Националния център по заразни и паразитни болести. Ръководният екип на Националния център е във вирусологичната лаборатория и очакваме резултатите от изследването. В секундата, когато го получим, ще информираме всички български граждани чрез вас", каза още д-р Шарков.

Според него няма основание за паника в момента. „Това е заболяване, което не се предава по въздушно-капков път, трябва да има пряк телесен контакт, през телесни течности, за да има заразяване. Пациентът няма и другите симптоми. Единствено висока температура и мястото, от където идва", каза още зам.-министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4603 |14.10.2014 Ангелкова с ултиматум: До петък да се вземат мерки за БДЖ, иначе - нови директори . 3| 4675 |11.10.2014 Акад. Воденичаров: Трябват непопулярни мерки . 1| 4680 |11.10.2014 М. Ненков: Взети са мерки срещу ебола . 32| 5275 |04.10.2014 Путин взе мерки срещу присъствието на НАТО в Източна Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads