Реклама / Ads
2| 5134 |20.11.2014 НОВИНИ

Армия и полиция издирват четирима заради съмнение за ебола

.
Директорът на инфекциозното отделение във ВМА проф. Камен Плочев Източник: bTV
32-ма души са били в контакт с 60-годишния българин, който е настанен във Военномедицинска академия със съмнения за ебола. 28 от тях са изолирани във ВМА, но четирима други се издирват от полицията и армията, съобщи бТВ.
 
Късно тази нощ ще станат резултатите от пробата на завърналия се от Сиера Леоне мъж. В повечето подобни случаи за съмнение от ебола в Европа до момента се оказа, че става дума за по-леки заболявания.

Не ми прилича много на ебола, коментира пред бТВ директорът на инфекциозното отделение във ВМА проф. Камен Плочев. „Аз съм един от малкото българи, които са виждали болни от ебола – аз съм специализирал в Белгия, там, където са първите случаи на ебола в Европа. Друга е клиниката, някак си, но ние сме длъжни да реагираме така, както трябва”, подчерта медикът.

Той анонсира, че утре сутринта, когато лабораторните резултати ще покажат дали мъжът има ебола, или не, ще може да даде по-подробна информация.

Ебола се предава изключително трудно - нужен е пряк контакт с кръв или други телесни течности на пациент. Затова и практически всички заразени са в африкански държави с много лоши хигиенни условия или при лечението на лица, които са вече в тежък стадий на заболяването.

Ебола не се предава след ръкуване или друг случаен контакт на обществени места с хора, при които не се наблюдават признаци на болестта. Не е възможно да се заразите с вируса ебола при досег с пари, покупка на хранителни стоки или плуване в басейн.

Вирусът ебола не се пренася от комари. Той се унищожава лесно от сапун, избелващи препарати. Върху изложени на слънце или изсъхнали повърхности вирусът ебола остава жизнеспособен за изключително кратко време. Когато замърсени със заразена течност дрехи се изперат при високи градуси в перална машина, вирусът ебола се ликвидира.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5355 |20.11.2014 Бойко Ноев: Армията да патрулира по границата, не МВР . 0| 5219 |19.11.2014 Злоупотреби с дрегери и радари на „Пътна полиция” . 6| 9776 |19.11.2014 Гласят Живко Коцев за шеф на полицията . 37| 5373 |07.11.2014 Протестиращи от "Атака" се сблъскаха с полицията пред парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads