Реклама / Ads
19| 7964 |21.11.2014 НОВИНИ

Сформира ли си Цацаров политбюро в следствието?

.
Едни и същи лица от следственият отдел към Софийска градска прокуратура водят разследванията по т. нар. „политически” дела. Парадокс, който няма как да се скрие, нито пък да се обясни с принципа за случайното им разпределение. Защото и луд да си, ще се сетиш, че тая работа отвсякъде изглежда нагласена.
 

Затова на дневен ред изплува кардиналният въпрос, дали главният прокурор Сотир Цацаров не си е сформирал политбюро от кадри, готови на всичко, само и само да насочат нещата в изгодната посока?! За шефът на следствието, известен като Пепи Еврото, се разказват чутовни легенди, но не от най-добрите. Как никой прокурор не се нае да види аджеба, защо на този човечец всички му викат Еврото! Вярно ли е, че през последните месеци е застанал толкова близо до сърцето на Цацаров, че дори е избутал от тази позиция заместникът му Борислав Сарафов?

 

Казват, че било така, но кой знае… Оказва се, че с „важните” дела са ангажирани едни същи личности от първи отдел на столичното следствие. Става дума за следователите Илиана Кирилова, Роза Царева, Иван Иванов и Христо Панев. В ръцете им са поверени разследвания като „убийството” на Делян Пеевски, фалита на КТБ, делата срещу Цветан Цветанов, полетите на Авиоотряд 28, тефтерчето на Филип Златанов и т. н. Факт е, че голяма част от тях са стигнали до под кривата круша, други претърпяха пълен крах, но това е съвсем друга тема. За провалите, обаче виновни няма. Няма и да има, защото на прокуратурата, в частност на следствието, хич не им дреме колко човешки животи са затрили. Историята с откраднатото тефтерче пък показа колко безумно действат разследващите органи, когато нямат кой знае колко полезни ходове.


Заместник-председателя на Софийския апелативен съд Петя Шишкова съобщи миналата седмица, че съдът пет пъти е искал тефтерите на Златанов от прокуратурата, но е получавал отказ. Е как така?, питат се грамотните юристи, пък и тези, които се вълнуват от темата. Възможно ли е да има институция или човек, който да не изпълни разпореждането на съда?! Нали са задължителни за всички?!

 

Е, вижда се, че може. Пепи Еврото отлично е знаел какво иска съдът от него и подчинените му, на май се е направил на три и половина. Защото цялата входяща и изходяща поща минава през него. Отделно от това той е човекът, който трябва да контролира действията на подчинените си. Оказва се, че единици са хората, които са видели с очите си пълните записки на Филип Златанов. Борислав Сарафов ни показа избрани откъси от тях-онези, които уличават управлението и хората на ГЕРБ в нечестни и задкулисни игри. За другото си замълча.  Супер изгодно, а? Учудващ е и още един факт.

 

Как досегашните графични експертизи са били направени върху ксерокопията, а не върху оригиналните записки, щом тогава ги е имало? Правило е подобно изследване да се извърши върху оригинал, тъй като в противен случай биха могли да станат стотици манипулации. Кой ще ни каже дали сегашните копия са истински или фалшиви?  Е, вероятно пак ще се намери някой, който да ни обяснява, че вместо Д. П. трябва да виждаме числото 10. А ние-Делян, та Делян...


От седмица, когато се затриха прословутите тефтерчета заваляха безброй въпроси. И май вече не искаме да чуем отговорите, защото си ги знаем. Прокуратурата трябва да бъде извадена от своята абсолютно независимост. Прокуратурата е страна пред съда, тя трябва да се избира от Народното събрание и да бъде под отчета на Народното събрание“, категоричен бе ген. Атанасов Атанасов тази сутрин. И продължи в същия дух: Един факт – всичко това, което се разиграва в момента, показва колко е болна българската съдебна система. Трябва много сериозна реформа в българската съдебна система.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4478 |18.11.2014 Цацаров: Финансовите измами в ЕС са въпрос на Европейската прокуратура . 4| 4446 |12.11.2014 Цацаров поиска имунитета на Цветанов, Станишев, Сидеров и още 3-ма депутати . 24| 4951 |04.11.2014 ГЕРБ и РБ вдигнаха мерника на Цацаров . 4| 8069 |30.10.2014 Петричани сезират Цацаров за далаверите на кмета Вельо Илиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads