Реклама / Ads
17| 5491 |25.11.2014 НОВИНИ

Б. Данев: Младите искат държавна работа, никой не иска да става предприемач

.
Божидар Данев, председател на БСК
Ние сме в една социалистическа примка и мислим как държавата да ни реши проблема. Младите хора искат да бъдат на държавна служба, а не да бъдат предприемачи. Само 8% от завършилите висше образование искат да бъдат предприемачи и да произвеждат добавена стойност.
 
Това коментира Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара, пред Нова телевизия. С данните той аргументира тезата си, че имаме непрекъснато растяща администрация, а от там - и бюджетни заплати. В тази връзка Божидар Данев подчерта, че БСК е категорично против идеята на КНСБ минималната работна заплата да стане 400 лева.

По отношение на политиката на доходите с КНСБ имаме твърде съществени различия, отбеляза Данев, след като вчера от КНСБ настояха за 10% ръст на средната работна заплата годишно, както и да се гони целта пенсията да е 65% от заплатата. Друго искане е минималната работна заплата от следващата година да стане 400 лева. Не само, защото хората са бедни, но и защото единственият лек срещу дефлацията, измислен по света, е потреблението, посочи като мотив за искането президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Средната работна заплата в България е 809 лева, но заплатата в бюджетните предприятия е по-висока от заплатите в частния сектор. Тоест тези, които произвеждат добавена стойност, получават по-малко от тези, които са на държавна служба, обясни Божидар Данев. Той напомни, че средната работна заплата в IT- сектора е 1750 лева, но в сектор „хотелиерство и ресторантьорство" средната работна заплата е 555 лева. Данните за отделните региони показват, че докато средната работна заплата във Видин е 564 лева, в София тя е 1070 лева.

От своя страна лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви: „Ние не искаме държавата да определи доходите в частните предприятия, искаме държавата да подкрепи договарянето на работните заплати, което в момента не се случва в предприятията. България е втора година в дефлация, икономиката върви надолу, две поредни тримесечия спада потреблението на хранителните стоки, намалява общия доход и общия разход на домакинствата, средната заплата за страната расте с по-малко от 2 %. Това са данни, които някой трябва да оценява", отбеляза той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4385 |24.11.2014 Искат зоополиция към МВР . 0| 4664 |21.11.2014 Искат 6,5 г. затвор за шофьора, прегазил Паоло . 1| 4528 |21.11.2014 Старозагорци искат ефективна присъда за убиеца на Паоло . 3| 4745 |14.11.2014 Синдикати и социалисти искат бюджетният дефицит да не надхвърля 3 %

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads