Реклама / Ads
11| 14659 |25.11.2014 НОВИНИ

Медици възмутени от конкурс за доцент, сезират прокуратурата

.
Водещи медици са възмутени от начина, по който се провежда конкурс за доцент в Медицински университет-София. Те са пуснали жалба, включително и до медиите, в която подробно са описали какви нередности са допуснати, според тях, в научното израстване на д-р Костадин Ангелов.
 

В документа са посочени няколко фрапиращи факта:

1. Това е единственият обявен и провеждащ се конкурс към момента за доцент в целия Медицински факултет на Медицинския университет-София.
2. Няма нито един обявен и провеждащ се друг конкурс, защото бяха спрени.
3. Единственият престрашил се да се яви на конкурса заедно с д-р Ангелов е д-р Кътев. Той, обаче беше принуден да си оттегли документите. Така за конкурса остана единствено Ангелов, изпълнителен директор на Александровска болница.
4. Д-р Костадин Ангелов защитава дисертация само преди няколко месеца. След това веднага участва лично в етапите при обявяване на конкурс за доцент. Конкурс, в който участва лично и единствено.
В жалбата си по натам медиците изказват съмнение, че кандидатът не отговаря на общите критерии по Закона за развитие на академичния състав-необходимост от пет научни публикации в списание Импакт Фактор, двадесет цитати в чуждестранни списания, патенти и чуждестранни дисертации, както и редица други критерии. В писмото се твърди, че тематиката на дисертацията му-карцинома на стомаха е твърде далечна от „неговата твърде „скромна” клинична и научна работа. Посочва се още, че не е оперирал лично пациент с карцинома на стомаха от представения в дисертацията му материал. Говори се за свободни съчинения, чужд материал, преписвания и преводи, както и за „виртуална” история. Авторите на жалбата обръщат внимание на Декана – проф. Марин Маринов, както и на Факултетния съвет, който да вземе под внимание тези факти. Призовава се, да се извърши цялостна проверка по отношение на представената дисертация, която по думите на лекарите била „фалшификат”. „В протовен случай ще се обърнем към прокуратурата и компетентните органи”, завършват възмутените лекари.

При мен идва крайният резултат и аз нищо не знам. Академичният съвет съвсем формално взима решение. Това каза пред Фрог нюз Ректорът на университета проф. Ваньо Митев. Той допълни, че ако има някакви сигнали те се пускат, но до него не са достигнали такива. След тези думи ни насочи за повече подробнисти към декана –проф. Марин Маринов, който по думите му бил наясно с нещата. Той пък обясни, че и Факултетният съвет формално взимал решенията. Има правилник, който е публикуван. За нередностите, които са описани в жалбата, отговаря научни жури и то дава рецензии. Това са конфиденциални работи. Не мога да кажа, дали Ангелов е оперирал такова нещо. Има жури от 7 члена, които дават рецензия. Аз не се занимавам с фактология. Нашият съвет не разглежда достойнствата на работите. Факултетният съвет не е компетентен да даде достойнствата чисто професионално и по специалности. Конкурсът не се реализира пред Факултетния съвет или пред Академичния. Това става на съвсем друг форум. При нас минават за одобряване само. Аз съм неврохирург. Как да коментирам той какво е оперирал? Аз съм и от друга болница, изобщо... как да отговоря! Тези неща, за които ме питате се дискутират на тясно професионално ниво. Ние гледаме да няма процедурни нарушения. Гледаме тези неща... колко са външни хора, колко са вътрешни, колко са гласували”за”, колко „против” и т. н. Ние не можем да вникнем в такива детайли, за които казвате вие, заключи Маринов.


Източници на Фрог нюз съобщиха, че Факултетният съвет е дал становище, но се очаква това да направи в четвъртък и Академичният съвет. Крайната дума, обаче има Ректорът на Медицинския университет, който и носел отговорност за решенията. Едва след неговия параф ще стане ясно, дали Костадин Ангелов ще стане доцент.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5284 |23.11.2014 Шеф от "Пирогов": Само България няма въздушна медицинска помощ . 1| 4575 |20.11.2014 Стартира 3-тото издание на конкурса „СТАНИ СТИПЕНДИАНТ НА ЧЕЗ“ . 9| 6105 |07.11.2014 Москов: Търговията ще излезе от болниците, медицината ще се върне . 18| 7670 |25.10.2014 Кучето на Бойко Борисов № 1 на конкурс за красота

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads