Реклама / Ads
13| 10627 |26.11.2014 НОВИНИ

След материал във Фрог: Цацаров праща проверка по делото за кмета на Садово

.
Научихме, че след интервю във Фрог с бившия кмет на Садово Марин Йосrфов, който в момента излежава присъда в затвора от 3,5 години, Главният прокурор Сотир Цацаров e разпоредил да се направи проверка на делата в пловдивския съд на осъдения кмет и бивш полковник от българската армия.
 
Назначената проверка ще се извърши от прокурор и в определен срок. Шефовете на съда в Пловдив трябва да окажат пълно съдействие на софийския прокурор за изясняване на пропуските по делото.

Полковник Марин Йосифов, който печели два пъти избори за кмет на град Садово като независим депутат, е осъден и хвърлен в затвора за три години и половина. Обвинен е в манипулация и подмяна на документи на търг за канализация на едно от селата в общината и присвояване на 1 млн. лв.

«Търгът беше в самото начало. Комисията беше работила само два дни, не беше успяла да провери дори административните изисквания към двадесет и двамата участници, нямаше и протокол от тази й дейност. След това трябваше да разгледа, приеме и протоколира техническите предложения на фирмите и тогава да се пристъпи към отваряне на ценовите оферти. И чак накрая да се изготви протокол за класиране и сключване на договор с кмета. Всичко това го нямаше.», разказва осъденият кмет.

Никъде не е открита и ценовата оферта на една от участващите в търга фирми, Тази канализация сега е висяща. И никой не търси сметка защо са хвърлени на вятъра тези пари. Защо прекратяват този търг в самото му начало ?  Йосифов  става неудобен за това, че не  дава да се  бърка в общинската хазна и да краде.
За седем години е проверяван десет пъти от Сметната палата. За една запетайка няма забележка. Няма идея как може да го обвинят в манипулация, като под всеки документ и плик трябва да има подписите поне на трима души от комисията. Пък и няма как да уговори външни хора да подписват подправени документи.


«Вярата ми в съдебната система рухна окончателно, когато разбрах, че присъдата от Окръжен съд Пловдив се повтори на апелативно ниво, а впоследствие върховните касационни съдии я утвърдиха, без да си направят труда да прочетат материалите по делото.

Не мога да не отбележа и процесуалните нарушения както на Окръжния, така и на Апелативния съд. За какво става дума ? Едни и същи съдебни състави гледаха и решаваха делата срещу мен - както за отстраняване от длъжност, така и наказателното. Всичко това го има в материалите  по делото.”, казва още кметът-затворник.

След отстраняването от длъжност на Йосифов общината се оглавява от нов кмет от общинските съветници, а в Садово продължава да коли и беси г-ца Василева, която е председател на тръжната комисия по избор на изпълнител на проекта, по който е осъден  бившия кмет. По информация от наши източници точно тя е водила група от администратори и юристи чак в Германия, за да си идска комисионните  от немския концерн, спечелил поръчката и извършващ проектирането на отпуснатата техническа помощ от европрограмата „Екология” на стойност 2 млн. лв.

Какви са пропуснатите ползи на община Садово след отстраняване на кмета Йосифов?

-    Загубени са 96 млн. лв. – това е пректната стойност на споменатия по-горе проект за изграждането му с европари.
-    Общината губи правото си да кандидатства по програма „Екология”, няма как да си финансира и изработването на проекта по тази програма
-    Не се знае къде ще са заусти прекроената и незавъэршена, ограбена и некадърно изградена канализация на село Кочево.
-    Общината няма право да кандидатства по европрограмите за селата Милево, Моминско, Карджово, Богданица и Поповица, защото няма да има пречиствателна станция за отпадни води, предвидена в големия проект.

„Да, аз съм в затвора. Но не защото исках да ви обера, а да ви помогна. Тези, които ви заблуждаваха и плащаха на прокурори и съдии, сега берат с пълни шепи плодовете на своя труд и пълнят джобовете си. Гордея се, че съм бил ваш кмет”. Това каза от затвора Марин Йосифов на гражданите на Садово.

Остава да се надяваме, че прокурорската проверка в Пловдив ще завърши успешно, за да възтържествува истината по това дело.

Ето и интервюто с бившият кмет на Садово
.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7637 |25.11.2014 Проф. Ваньо Митев пред Фрог: Москов разваля реформите на Костов . 5| 5592 |25.11.2014 Експерт пред Фрог: Скандалните клипове на задържаните са били за реклама, не действат като „Ислямската държава” . 2| 5099 |25.11.2014 За едни сагата КТБ приключи, за други следва "Дързост и красота" . 4| 6480 |24.11.2014 Първо във Фрог: Зам.-кметът на Съединение върнал свити 33 000 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads