Реклама / Ads
6| 8099 |26.11.2014 АКТУАЛНО

Проф. д-р Янко Илиев: Алкохолът „менте” уврежда и ДНК-то

.
Алкохолът, който е различен от националните стандарти, утвърдени от хигиенното нормиране, може да се нарече популярно „менте”, сочи началникът на Токсикологията на УМБАЛ "Св. Георги" проф. д-р Янко Илиев.
 
При консумация на такъв алкохол отровата навлиза във всяка клетка на организма и може при значимо отравяне дори да променя генетичната информация. Именно за това на родители, злоупотребяващи с алкохол понякога се раждат деца с малформации, обяснява медикът.

При тежко отравяне най-големи са пораженията върху централната нервна система. Значими са и последиците от интоксикацията и върху стомаха, черния дроб, миокарда, ендокринната и половата система. Няма незасегнат орган оталкохолна интоксикация, допълва професорът.

В алкохолните напитки, произвеждани в криминални или примитивни условия  често и представяни като „домашна ракия” или „домашно вино” присъстват метанол , ацетат и вредните фузелови масла. Има и други токсични съставки от джибровия материал, от оловно-калаения припой на медния казан, изработен по примитивна технология. Най-токсични са т. нар патоки, от които се получава силно главоболие, гадене, повръщане, тахикардия и отпадналост, поради което познавачите на добрия алкохол ги избягват.
 
Силно отровният метилов алкохол е предимно технически продукт и може да се приеме инцидентно вместо обикновено алкохолно питие. Той е опасно токсичен, защото се метаболизира в черния дроб в още по- токсични продукти, които убиват.  

Концентрираният алкохол има силно дразнещо действие върху стомашната лигавица и предизвиква токсичен гастрит, токсичен хепатит, токсична енцефалопатия и полиневрит. Често се получават и токсични алкохолни панкреатити.

При значима алкохолна употреба могат да настъпят и допълнителни усложнения вследствие на активно тютюнопушенето, като алкохолната интоксикация се допълва и опасното въглеокисно отравяне, което се подценява, особено, ако се пуши и присъства в слабо вентилирано ограничено помещение.
 
Има съмнение, че при някои почивки тип „олинклузив” може да се предлага и фалшифициран алкохол, който е по- евтин.

 „Да се гледа етикетът на бутилката. Той показва какво е трябва да е съдържанието и донякъде е гаранция за качество”, сочи токсикологът.  

Той предупреждава, че неумерената консумация на обикновен „безопасен” алкохол може да има същите последици като ментетата.

„По-голяма доза, по-голямо отравяне”, напомня специалистът. „ Да пием интелигентно!” съветва проф. Илиев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 8169 |11.11.2014 Политолог пред Фрог: Проф. Минеков ще бъде последван от Гражданския съвет на РФ . 12| 6806 |09.11.2014 Проф. Джераси: След 2050 година сексът няма да прави бебета . 12| 6396 |24.10.2014 Проф. Вучева: КТБ не трябва да се ликвидира . 1| 10789 |20.10.2014 Проф. Т. Кантарджиев пред Фрог: Лекари лъжат за опасни вируси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads