Реклама / Ads
0| 8096 |12.12.2014 ЕТНО КАЛЕНДАР

Свети Спиридон закриля занаятчиите и гони болести

.
Свети Спиридон
Православната църква почита паметта на свети Спиридон. Той е един от великите светии и чудотворци от IV век.Имен ден днес празнуват: Спиридон, Спиро, Спиридонка,Спирдон, Дарина, Дариела, Дария, Дариела, Даринка, Дарко, Дари.
 
Светецът е роден на остров Кипър по време на Константин Велики. Той е бил епископ в кипърския град Тримитунт, участвал е в първия вселенски събор в Никея.

Свети Спиридон е изхранвал сиромаси и бедняци и приемал много странници в дома си. Легендата разказва, че е излекувал император Констанций II от тежка болест.

Помогнал е на много хора и е допринесъл хората да разберат и повярват в християнската вяра. За свети Спиридон се разказва още че на прочутия Никейски събор, в разгара на люти дебати, той е стиснал керемида в ръка, за да убеди опонентите си. От единия ѝ край излязъл огън, от другия потекла вода.

У нас свети Спиридон се почита като закрилник на занаятчиите - обущари, тухлари, грънчари, бакърджии и др. Народното поверие разказва, че св. Спиридон бил кундурджия (обущар). Ето защо и до днес работещите в обувната промишленост и обущарите почитат деня му.

Празник имат също и други занаяти – шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери. Разбира се, като спомен от разказите за него особена почит му оказват керемидарите и тухларите. Приема се и като покровител на конете и едрия добитък. Празнуват и козарите.

Св. Спиридон се смята за лечителя на рани, порязване, обриви и пъпки, екземи. На този ден жените месят колачи – питки, кравайчета, които се раздават на съседи и роднини с пожеланието светецът да прогони болестта далеч от дома. Св. Спиридон също помагал при суша. Той измолвал дъжд, а при киша спирал валежа.

Вярва се, че каквото е времето през 12-те дни след св. Спиридон, такова ще е то през месеците на идната година. Но не само дните, но и 12 следващи нощи показват какво ще бъдат месеците, които идват.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6741 |04.09.2014 Свети пророк и боговидец Моисей. Свети свещеномъченик Вавила . 1| 7642 |26.08.2014 Ден на Свети мъченици Адриан и Наталия . 3| 11440 |23.08.2014 Денят на Свети Лаврентий – закрилник на готвачите . 0| 7424 |08.08.2014 Почитаме свети Емилиан Изповедник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads