Реклама / Ads
36| 6736 |18.12.2014 СВЯТ

Путин: От Европа зависи дали ще има газов хъб между Турция и Гърция

.
Русия ще излезе от сегашната криза след около две години, заяви на пресконференция в Москва Владимир Путин. Именно заради колапса има валутна криза. Той предположи, че рублата може да поевтинее още и цените на нефта да продължават да падат. Ще има преструктуриране на икономиката.
 

Това, което прави Централната банка в момента, е правилно. И с вдигането на основния лихвен процент, и с даването на кредитни ресурси, за седмица, за месец, за година, а не да се хвърлят на борсата валутно-златните резерви на страната, които възлизат на 8,9 трилиона рубли в момента, обясни Путин.

 

Доколко е оправдано обръщането на руската енергийна политика на Изток и към Турция. Ами просто всички гледат натам. Енергийните потребности на Китай, Индия, Япония и други големи страни страни в региона ще растат, обясни Владимир Путин. И уточни, че това е било замислено отдавна, а не е моментно решение. Така руският президент отговори на въпрос за новите големи енергийни проекти с Китай и Турция.Ако европейските партньори искат да имат постоянни и устойчиви доставки, без транзитен риск, ще правим газов хъб. Ако не искат - тяхна си си работа. Но просто в Европа в близките години няма и не може да има други достатъчни енергийни източници, освен руските, напомни Путин. Той отново посочи, че от този хъб на турско-гръцката граница европейските страни може да взимат газ, колкото си поискат, като не спомена нищо за България.

Това, което става сега по отношение на Русия, тези санкции, които засягат 25-30% от икономиката ни, не е само отмъщение за Крим. Това е отмъщение за нашата независима и самостоятелна позиция във всичко, за стремежа ни да се съхраним като нация и цивилизация. Така отговори Путин на въпрос за безпрецедентния натиск и санкции, на които е подложена Русия.

Те искат да ни отхапят природните богатства, дори твърдят, че Русия не трябва да се ползва сама от неизчерпаемите природни ресурси на Сибир. И ако ние отстъпим ще се превърнем от руска мечка, към вързана със синджир мечка, каза Путин и натърти, че Русия никога няма да позволи това да се случи.

На въпрос какво ще стане с Донбас, или Новорусия, както вече хората в Югоизточна Украйна, наричат самообявилите се републики в Донецк и Луганск, Путин отново напомни, че безприкословно трябва да се изпълняват Минските договорености. Тук има проблеми и от двете страни. Още когато се подписваха протоколите към договореностите представители на Донецк отказаха да парафират някои от тях, касаещи разделителната линия, обясни Путин. Те казали, че докато не се изведат реално киевските войски това няма да стане, защото техните села ще бъдат опожарени и разграбени.

Руският президент Владимир Путин заяви още, че продължаващото разширяване на НАТО на изток означава, че руските партньори не са спрели да се чувстват победители и се възприемат като империя. На въпрос за обвиненията, че руснаци воюват на страната на опълчението в Донбас, Путин отговори, че всички, които изпълняват своя дълг в Източна Украйна, го правят заради „зова на сърцето си” и не са платени наемници.

 

Всички, които доброволно, по зова на сърцето си изпълняват своя дълг в Източна Украйна, не са наемници, защото не получават затова пари. Това каза руският президент Владимир Путин на годишната си маратонска пресконференция

Украинската криза трябва да бъде решена с политически средства, а не с военни или с блокада.  В Украйна трябва да бъде възстановено общото политическо пространство, но към това трябва да се стремят и двете страни. Русия е готова да бъде посредник в политическия диалог в Украйна, каза Путин.

Порошенко се стреми да урегулира нещата, но той не е сам в Украйна, отбеляза Путин.  Той каза още, че пленниците от двете страни трябва да бъдат заменени "всички за всички".

 

Владимир Путин заяви, че в Русия не могат да се случват дворцови преврати. Тук дворци нямаме, пошегува се той. Руският президент обясни още, че понякога е много трудно да се намери разликата между истинската политическа опозиция и „петата колона” в страната. Руските власти не устройват гонения срещу хората, които се обявават против тяхната политика. Никой от официалните органи на власти, не се занимава с тях, увери Путин. Той заяви, че помилваният и освободен олигарх Михаил Ходорковски, например, ако иска може да се кандидатира и за президент.

Тези думи бяха съпроводени и от изказването обаче, че е напълно възможно чуждестранни спекуланти да оказват влияние на курса на рублата през последните седмици.

 

Сериозни, въпроси за международните отношения и глобалната икономика, се редуваха с питания за наболели проблеми от всекидневието на обикновените хора и производители. Журналист от регионално издание сподели, че в град Вятск, се произвежда традиционен руски квас, изключително вкусен и полезен, а и евтин. Но големите търговски вериги не го взимат, а предпочитат да продават Кока кола и други газирани напитки. Може ли Кремъл да помогне и ситуацията да се промени?, попита той. Въпросът му развесели залата и руския президент.

Не зная доколко е вредна кока-колата, но много специалисти казват, че не само тя, а изобщо газираните напитки са вредни. Бог с нея кока-колата. Но ето такива напитки като, нашия квас, трябва да завоюват пазари, каза Путин и на шега попита: Нали квасът не е алкохолен?. После се върна към сериозния тон: "Само, че ние не можем с директива да забраним кока-колата, това е свободен пазар. Но можем да вземем мерки за стимулиране на родното производство и ще го направим, каза той.

Последва въпрос от коресподента на Би Би Си, който попита защо Русия постоянно дрънка оръжия на големи военни учения и не смята ли Путин, че това вдига градуса на напрежението в света. Руският президент отговори, че това е принудителна и адекватна реакция на все по-опасното приближаване на НАТО до границите на Русия, особено след събитията в Украйна.

Съединените щати създават опасност за страната ни с реализацията на плана си за противоракетна отбрана, Западът се държи като империя, затова и нашата реакция е и ще бъде такава, каза Путин. Но ние искаме да развиваме нормални отношения със Запада - в сферата на сигурността, на борбата с тероризма и в икономиката

Журналистка от тв канала "Губерния" сподели с Путин, че приятелка нейната леля живо се интересувала дали той, след като повече от година е главен ерген в Русия, има време за личен живот?

Предайте поздрави на приятелката на вашата леля, искрено им благодаря за вниманието, отговори Путин.

В края на голямата пресконференция, която завърши току-що, той поздрави всички с настъпващата нова година.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4349 |09.12.2014 Европа разкъсана от сблъсъци . 36| 5407 |04.12.2014 Путин: Западът катастрофира като Хитлер . 18| 5722 |26.11.2014 Путин: Русия не застрашава никого . 2| 6031 |25.11.2014 Папа Франциск: Европа изглежда стара и уморена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads