Реклама / Ads
1| 3814 |18.12.2014 НОВИНИ

С едно по-малко станаха обвиненията срещу Пенгезов

.
Веселин Пенгезов
Прокуратурата коригира обвинението срещу бившия председател на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов. Това съобщи самият той.
 
Пенгезов уточни, че обвиненията срещу него вече не са 4, а 3, защото две са били комбинирани в едно. Той добави, че според Прокуратурата обществената поръчка е била извършена чрез фалшифициране на документи, защото не е била извършена тръжна процедура. Пенгезов заяви, че е издал заповед на Комисия, която да я извърши.

Пенгезов е обвинен заедно с бившия председател на Военно-апелативния съд Петко Петков и още няколко души за длъжностно присвояване по проект по ОПАК. Сред обвинените вече е и заместник-председателят на Военно-апелативния съд Владимир Димитров.

 

Новият обвиняем по делото срещу Веселин Пенгезов, Владимир Димитров, е отстранен от длъжност до прекратяване на наказателното производство срещу него. Това реши днес на редовното си заседание Висшият съдебен съвет днес, предаде БГНЕС.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искането за отстраняване от длъжност. Досега Владимир Димитров бе зам.-председател на военно-апелативния съд. В сряда стана ясно, че той е подал оставка от системата, която ВСС не гласува.

 

Веселин Пенгезов, заедно с Петър Петков, Мария Дивизиева и Владимир Димитров е обвинен за злоупотреби с пари за информационна стратегия по ОПАК. Проектът е бил изпълнен в периода 2008 - 2010 г. До 2009 г. председател на ВАП е Веселин Пенгезов, избран след това за ръководител на Софийския апелативен съд. Разследването по случая се води от 2010г.

 

През април Пенгезов и Петков, който бе председател на Военно-апелативния съд, получиха обвинения, а през май ВСС ги отстрани от длъжност. Според информацията по случая Веселин Пенгезов и Петър Петков, с подкрепата на Мария Дивизиева, са сключвали договори за обществени поръчки със задни дати.

 

По предложение на ВСС днес за изпълняващ функциите "председател" на ВАП бе избран Цаньо Ангелов. Той бе одобрен със 17 гласа "за" и 1 "против".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3833 |17.12.2014 Последно! ВСС купува нов софтуер за разпределение на делата . 2| 4157 |16.12.2014 Ужас по сиропиталищата! Деца посягат на живота си като последно спасение . 4| 4689 |15.12.2014 Над 1,5 млн. българи са под линията на бедността . 4| 5231 |11.12.2014 С един спешен медик по-малко: Д-р Стойнов напусна, след като бе заключен в Столипиново

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads