Реклама / Ads
15| 7656 |18.12.2014 ПОЛИТИКА

Станишев преди ЕС: „Да не вадим проекти от чекмеджето, а да налеем пари в реалната икономика“

.
Сергей Станишев
„Спешно е парите да отидат там, където са необходими за създаване на качествени работни места“, каза днес президентът на ПЕС Сергей Станишев по повод предложения от ЕК Европейски инвестиционен план. Той говори по време на подготвителната среща на ПЕС преди Европейския съвет, която се проведе този следобяд в Брюксел.
 
Срещата, на която присъстваха лидерите на ПЕС, държавни глави, премиери и еврокомисари имаше за цел да бъде подготвена обща стратегия за заседанието на Европейския съвет за един по-силен и амбициозен инвестиционен план.

Президентът на ПЕС Сергей Станишев подчерта, че благодарение на усилията на семейството на социалистите, Европейският инвестиционен план е на дневен ред. „Това е доказателство, че когато сме обединени можем да постигнем много, въпреки че все още е рано да се потупваме по рамото. Сега трябва да продължим своя натиск, за да гарантираме, че Планът съдържа ефективни и спешни мерки. Ако искаме да постигнем стабилен растеж, прилични работни места и социална справедливост в Европа, трябва да позволим на държавите членки да инвестират повече без компромис със социалните стандарти. С 24 млн. безработни в Европа, този инвестиционен план трябва да бъде реализиран възможно най-бързо.“

Президиумът на ПЕС прие наскоро обща декларация за Европейския инвестиционен план с ясни и конкретни ангажименти, подчертавайки колко е важно да бъде включен свеж финансов ресурс и да бъдат привлечени както публични, така и частни инвестиции със силна социална насоченост.

„Важно е планът да държи сметка за регионалните баланси и за намаляването на икономическите неравенства между държавите членки. България трябва да представя проекти, които не са резерв от чекмеджето на правителството – тези, които не сме успели да реализираме по оперативните програми. Трябва ни национална дискусия със социално-икономическите партньори кои проекти са важни за страната ни и кои от тях ще имат траен ефект върху нашата икономика, конкурентноспособността и работните места“, допълни още Станишев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5152 |05.12.2014 Станишев поиска подкрепата на Германия за Шенген . 17| 6211 |26.11.2014 Станишев: България е готова за Шенген . 37| 6556 |05.11.2014 Станишев притеснен; ето какво рече във Фейсбук . 25| 5801 |08.10.2014 Фрог научи: Социалисти изправят на съд Миков и Станишев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads