Реклама / Ads
0| 3974 |20.12.2014 НОВИНИ

БЛС подписва Националния рамков договор за догодина, но с условия

.
БЛС ще подпише текстовата част на Националния рамков договор, но прилежащият договор за цени и обеми ще бъде подписан, само ако се изпълнят всички искания на съсловието. Това решение взе Съборът на съсловната организация, свикан за да се произнесе по казуса.
 

 Министърът на здравеопазването Петър Москов дойде на събора заедно с двама от заместниците си. Екипът на Министерството на здравеопазването застава зад предложенията на Българския лекарски съюз, каза той, но допълни: Настоятелно ви призовавам да дадете мандат на ръководството си да разпише Националния рамков договор за 2015-та,

 

Вчера всъщност се даде въможност за първи път определена част от резерва да бъде изразходвана за доболнична помощ, тоест за първични прегледи при личните лекари, за профилактика на деца, за профилактични прегледи на пациенти с повече от едно хронично заболяване. Досега целият резерв на Касата винаги е бил разпределян или за медикаменти или за болнична помощ. Това е част от общата философия, към която и министерството, и мнозинство, и Лекарския съюз отива, а именно да се прехвърля все по-голямо количество дейности в доболничната помощ.  

 

Според председателя на БЛС доктор Цветан Райчинов, в момента Българският лекарски съюз, Министерството, парламентът и дори ръководството на НЗОК са на една позиция, която обаче не може да бъде осъществена без решение на Надзорния съвет на Касата:

 

Току-що разбирам и от самата Каса, че едва ли не няма механизъм, по който да се събере Надзорният съвет и ако те не се съберат, ще е практически отказ на Касата от преговори и решения. Не е наша работа да събираме Надзорния съвет, но ако той не се събере, остават мисля около 4-5 работни дни.

 

Медиците настояват за увеличение на цените на няколко клинични пътеки, между които тези за инфекциозни болести и за усложнения при диабет. По изчисления на Българския лекарски съюз това увеличение няма да се отрази върху рамката на бюджета на НЗОК. По закон Националният рамков договор трябва да бъде подписан най-късно в последния работен ден на 2014-а г. Ако това не се случи, през 2015-а медиците би трябвало да работят по правилата от настоящата година и да се разпределят 90% от тазгодишните им бюджети.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4224 |20.12.2014 БЛС решава дали да подпише Националния рамков договор за догодина . 3| 4082 |16.12.2014 Шефката на Националния център по обществено здраве хвърли оставка . 0| 4145 |10.12.2014 Наши делегати ще проучат "Рамкова държава" и възможностите за присъединяване . 4| 4717 |25.11.2014 Лечков: Защо не бях лицемер, когато предлагах Пенев за треньор на националния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads