Реклама / Ads
23| 5993 |21.12.2014 НОВИНИ

Горанов: Най-вероятно няма да се преместя в НОИ, готови сме да се откажем от идеята си за пенсионните фондове

.
Владислав Горанов
Пенсионната реформа я има в предизборната ни програма на ГЕРБ. Какво лошо има да проведем този дебат за пенсионната реформа. Аз съм склонен да се откажем от този модел, ако се окаже толкова лош. Това каза финансовият министър Владислав Горанов по Нова телевизия.
 

 Излишно се обостря този дебат.  Има някакво усещане за безнадеждност в пенсионните фондове. Нашите партньори в правителството имат аргументи за начина, по който се взе това решение, но нищо не остана скрито от тях. Какво лошо виждате в промяната?! Половината български граждани са служебно разпределени в пенсионните фондове и не знаят къде се осигуряват. Ще седнем със синдикатите на разговори. Това не е нова дискусия за ГЕРБ, синдикати и работодатели. Има различни страхове. Основният дебат е дали след време пенсията ще бъде по-голяма. Не мога да нося отговорност за неудачите на този модел. Може да се окаже, че ще има две поколения, които са неравнопостовени. Аз не съм взел решение и най-вероятно няма да се преместя в НОИ. Думата национализация няма място. Никой няма да накара насила да излезе от универсалните фондове. Може за новопостъпилите на работа, да се даде по-дълъг срок от една година да се ориентират къде да си дадат парите-в НОИ или в пенсионния фонд. Активната позиция на този дебат ще се води от всички страни. Не съм видял нито една реклама на универсален пенсионен фонд. Не съм убеден, че това, което се случва е най-доброто решение. Фондовете трябва да покажат, че установеният модел е правилен. Очевидно е, че те не искат да водят дебат с техните вложители. Видяхте какво се случи с професионалните пенсионни фондове. Би трябвало да сме убедени, че тези 29 %, които липсват на лицата от първия стълб след 1959 г., със сигурност ще бъдат допълнени.

 

Лично аз нямама притеснения за стабилността на фондовете. Има над 1 млрд. лв. инвестирани в акции. Липсва детайлна информация как се инвестира. Притеснявам се след време да не попаднем в капана на собствената си недалновидност. Няма смисъл от анкетна комисия, щом има КФН. В Чехия, Полша и Унгария се отказаха от този модел.  Ние не искаме да се откажем, а да дадем вързможност на хората за избор. От 1 януари българите не трябва да правят нищо. И те ще си останат в пенсионния фонд. Това не важи за новопостъпилите на работа, които имат срок от 1 година да изберат къде да бъдат-в НОИ или в пенсионен фонд. Няма причина да се започне атака към фондовете.

 

Комплексарски истории са обвиненията за връзка с ДПС. Политиците трябва да могат да си говорят. Не трябва да се търси самоцелно противопоставяне. Така няма да можем да подредим държавата. Гледайте дебатите и критикувайте безпринципната опозиция. Има въпроси, които няма как да не бъдат подкрепени от всички паптии. Критикуват ме заради технологията на взимане на решения. Ние всеки ден работим така, че да сме готови да се явим на избори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 88| 5912 |20.12.2014 Путин: Никоя страна няма да успее да ни сплаши! . 0| 4812 |20.12.2014 ЧЕЗ няма да спира тока по празниците . 24| 4976 |20.12.2014 Горанов: Парите от пенсионните фондове не са нужни на НОИ в момента . 19| 4682 |19.12.2014 Горанов: Промените за фондовете ще се гласуват още днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads