Реклама / Ads
39| 6698 |22.12.2014 НОВИНИ

Писателката Здр. Евтимова пред Фрог: Преситеният поема чужда кръв

.
Здравка Евтимова
Страхувам се от преситения, не от гладния. Гладният ще нахраниш с хляб и справедливост, преситеният поема само чужда кръв. Затова нека сме вал от гранит срещу преситените. Ето такива мисли вълнуват голямата писателка Здравка Евтимова часове преди Бъдни вечер и Коледа.
 
Много пъти сме гладували. В най-големия глад сме си мислели първо за хляба, после  за маса, с която ще го споделим с близки и приятели. Така, с глада си, всички пишем една обща, голяма книга, която е трудна, изпъстрена с мъчителни епизоди, но в никакъв случай не е тъжна. Гладът е най-добрият учител по откритост – гладният човек не се преструва, той влиза в книгите и в живота без маска, без преструвки и му вярваме. Според мене само книги, които са дали думата на  гладния – не само за хляб, на гладния за почтеност -  само такива книги наистина струват нещо. Те, заедно с авторите си и хората, за които са написани - не подмолно и задкулисно, а честно, лице срещу лице - се борят срещу глада и измамата., казва писателката.

Срамувам се, че съм по-слаба от бедността, че българите всички сме по-слаби от бедността. Но това е днеска. Имам упорита, бодлива надежда, че няма да е така в бъдеще. Няма да се дадем. Излизали сме от много по-тежки ситуации. Глад се побеждава, страх се побеждава, от болест се излекува човек.  Убедена съм, че здравите хора са по-силни от алчността. Нека този, който не се срамува от бедността на обществото ни като цяло, се вгледа в себе си, искренна до болка е тя.

Парите —като си помисля: свободното, светлото, топлото, което  даваме на децата си всеки ден, усмивката на новородения син, на малката внучка – това не са пари. Но трябва да имаме достатъчно, за да е светло у дома. Всичко останало, свързано с пари, ме изпълва с  подозрения, допълва тя.

Прочетете тук цялото интервю с писателката Здравка Евтимова, носителка на литературни награди от няколко континента.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4002 |21.12.2014 Червените излизат със свое предложение за пенсионна реформа . 2| 4392 |20.12.2014 Георги Колев: Проблемът със случайното разпределение на делата се преекспонира . 44| 10466 |19.12.2014 Каролев пред Фрог: Вредите от предложените промени в пенсионното законодателство са многопосочни . 8| 7410 |19.12.2014 Кметът Паунов пред Фрог: Ромските лидери се хранят от беднотията на събратята си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads