Реклама / Ads
22| 7288 |22.12.2014 НОВИНИ

Красимир Янков за Фрог: Спирането на ТЕЦ-Варна вещае дисбаланс в енергийната система

.
Красимир Янков и Явор Куюмджиев
Спирането на дейността на ТЕЦ-Варна на 1 януари може да доведе до дисбаланс в енергийната система в Североизточна България. Това заяви на пресконференция депутатът от БСП и областен лидер на левицата във Варна Красимир Янков, който е и член на Парламентарната комисия за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
 
„Повече от два месеца правя опити да поискам по време на парламентарния контрол отговор от министъра на енергетиката Теменужка Петкова относно спирането на ТЕЦ–Варна след първи януари 2015 година”, заяви Янков и посочи, че управляващите от ГЕРБ и другите коалиционни партии нямат представа какво може да се случи за цяла Североизточна България, ако ТЕЦ–Варна бъде спряна и месеците януари, февруари и март се окажат студени с под минус 10 градуса.
 
„Няма гаранция дали няма да се наложи режим на тока”, допълни председателят на Съвета по енергетика към Националния съвет на БСП Явор Куюмджиев. Според него не са взети никакви превантивни мерки за това какво ще се случи след спирането на топлоцентралата, оставящо без работа близо 1000 висококвалифицирани работници. „България губи важен източник, който поддържа напрежението и честотата на подаваната електрическа енергия в цяла Североизточна България. Така през следващата година качеството на подавания ток както за битовите, така и за промишлените потребители ще се понижи”, обясни Куюмджиев. По думите му това ще има много негативен ефект при падане на температурата под нулата. “Възможни са тежки аварии и много тежка работа по тяхното отстраняване”, предупреди той. Според него през годините след приватизацията на централата, ЧЕЗ не е инвестирала изобщо в сероочистващи инсталации, заради което се стигна и до затварянето й. “Държавата трябва да навлезе в собствеността на ТЕЦ-Варна”, убеден е експертът на БСП.

Народният представител Красимир Янков заяви, че само от търпимостта на народа зависи колко ще издържи кабинетът. По думите му се очакват все повече стихийни протести, на каквито вече ставаме свидетели в различни браншове.

По отношение на замразяването на проекта „Южен поток” Красимир Янков каза, че това ще окаже негативни последствия за България в течение на десетилетия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5198 |22.12.2014 Р. Гечев пред Фрог: Котараците ще облажат от закона за пенсионното осигуряване . 39| 6685 |22.12.2014 Писателката Здр. Евтимова пред Фрог: Преситеният поема чужда кръв . 8| 8253 |20.12.2014 Красимир Янков: Парламентът пак е личен инструмент на Борисов . 44| 10448 |19.12.2014 Каролев пред Фрог: Вредите от предложените промени в пенсионното законодателство са многопосочни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads