Реклама / Ads
16| 16524 |21.01.2015 ЪNDERGROUND

Човек на Алексей Петров се докопа до апетитен църковен имот

.
Николай Велков
Близък до Алексей Петров и свързан с групата „Октопод”, е на път да се докопа до апетитен църковен имот в София. Изпълнителният директор на „Индустриал пак къмпани” АД Николай Велков е наел тенис кортовете, спортните съоръжения, парковото пространство и летния театър, намиращи се на територията на Софийската духовна семинария. Светият синод, обаче не разполага с нотариален акт, което дава възможност на Велков след 5 години да стане реален собственик на терена.
 

Според запознати с имотните и финансови дела на църквата, зад настоящия договор прозира страхотна далавера. Преди Велков да сложи ръка върху терена, който е около 30 декара, кортовете се стопанисвали от друга фирма. По неясни причини, обаче митрополитът на ловчанската епархия-Гавриил, решава, че ще предложи на Светия синод фирмата „Индустриал пак къмпани” АД да овладее терена. Не е тайна, че Гавриил има силно влияние в средите на духовенството, тъй като е председател на Върховния църковен съвет и неговата дума е решаваща, когато става дума за пари. Затова без каквито и да е дебати, кортовете отиват в ръцете на близкия до Алексей Петров бизнесмен.

Разковничето, обаче се оказва съвсем на друго място, твърдят запознати с договора за наем. На практика Светият синод стопанисва Семинарията, но реално няма документ за собственост. Това означава, че ако през следващите 5 години Николай Велков задържи апетитния терен, той ще има законово основание да стане негов реален собственик и да прави с него каквото си поиска.

Свидетели си спомнят, че изгонването на старите наематели на кортовете в Семинарията, е станала по добре познатия от 90-те години мутренски начин. Дойдоха едни джипове, от тях слязоха едни здрави мъже и започнаха да заплашват хората наред. Наложи се полицаи да се намесят, за да не се стигне до кървава саморазправа, разкриха те пред Фрог. Преди през зимата е имало балон, за който църквата е броила 100 бона. Сега той е махнат от новите наематели. Представителите на духовенството се чудят защо Гавриил не прави постъпки, Синодът да се сдобие с нотариален акт върху Семинарията и така да съхрани терена за нуждите на българската църква.

Името на Николай Велков стана известно по медиите като обвиняем за данъчни престъпления и пране на пари. Първоначално той бе сочен за “мозък” на престъпната група “Октопод”, но после доказателствата на МВР не стигнаха и бе образувано друго дело, за т.нар. малък “Октопод”. Окръжният съд в Пазарджик започна дело за укриване на данъци за 942 183 лв. срещу Велков.

Според обвинителния акт за 1 г. - от април 2007 г. до април 2008 г., бившият банкер и настоящ адвокат е укрил данъци от продажбата на поименни акции с право на глас от активите на КТБ.

През април 2007 г. при подаване на данъчна декларация не декларирал доходи за 1 333 778 лв. от продадени акции, за което дължал 291 832 лв. данъци. Година по-късно не декларирал продажбата на поименни акции за 2 709 930 лв. и укрил данъци от 650 350 лв., твърди прокуратурата. Самият Николай Велков твърди пред медиите, че действията на държавното обвинение били поръчкови атаки срещу него. Любопитното е, че той самоотвержено защитава сочения за тартор на „Октопада” Алексей Петров . Казва, че го атакували, защото бил опозиция на управляващите „заради воплите му: Бойко, намали лихвите!”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 21975 |24.11.2014 Ексслужител на ДАНС крие истина за Алексей Петров с любов със секретарка . 15| 14859 |14.04.2014 Анг. Петрова: Не Сарафов, а Цацаров да каже за Луканов . 27| 9635 |26.02.2014 Ал. Петров закри заседание на съда заради Фрог нюз . 37| 13626 |24.02.2014 Нешка Робева давала пари на "Левски" на заем, Ал. Петров ги събирал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads