Реклама / Ads
15| 11533 |26.01.2015 НОВИНИ

Адв. Д. Филипова пред Фрог: Много хора ще загубят жилищата си заради франка

.
Адв. Десислава Филипова
Много клиенти в една банка са взели кредити в швейцарски франкове. В техните договори не фигурира обаче швейцарския франк. Всеки от тях е взел кредит в лева или в евро. Взели са например левовата равностойност на 60 000 лева, но със скачането на франка ще дължат вбъдеще 95 000 лева. Посочили са, че се взема левова равностойност на швейцарски франк, като швейцарският франк е упоменат в приложение към договора. Заради този проблем е внесено становище при омбудсмана на републиката Константин Пенчев, каза пред Фрог нюз адвокат Десислава Филипова.
 

В становището сме изложили подробно, че чл. 417 от НПК е забранен от европейското законодателство. Според съда на ЕС се задължава всяка държава да приведе в съответствие с него своето законодателство с директива 93/13. Директивата защитава потребителите и съгласно задължителното тълкуване на съда всеки съдия е длъжен да разглежда заявлението още преди да се стигне до исково дело. Всеки съдия служебно да проверява дали в договорите са налице неравноправни и недействителни клаузи. Когато една банка подаде заявление да се снабди със заповед за незабавно изпълнение, нашите съдилища, които се съобразяват с правото на ЕС, служебно трябва да извършат проверка дали има клаузи в договора за банков кредит, които да са неравноправни, обяснява правозащитникът.

 

В момента ситуацията е следната: спазва се нашето законодателство, но не и европейското. Издават се заповеди за незабавно изпълнение, издават се изпълнителни листа в полза на банките. Банките образуват изпълнителни дела и чак след това тече нормалното исково дело, в което се проверява дали са налице неравноправни клаузи. След като е приключило изпълнителното производство, се установява с решение на съда, че банката неправомерно е увеличавала лихвите, обръща внимание Филипова.

 

Заради скачането на франка много хора няма да могат да обслужват своите кредити и ще загубят жилищата си, алармира адвокатът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4096 |26.01.2015 61% от българите предпочитат родната почивка . 5| 5023 |26.01.2015 Р. Коларова: Първите закони са отмяна на предишните . 0| 4461 |25.01.2015 Лозан Панов: Конкурсът за председател на ВКС не е предрешен . 9| 4850 |24.01.2015 Още 50 съдии подкрепиха Панова за председател на ВКС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads