Реклама / Ads
35| 9897 |01.02.2015 ПОЛИТИКА

Др. Стойнев: ГЕРБ санира електорат със саниране на жилищата

.
Стратегическата схема за саниране на жилища е схема за саниране на електорат от ГЕРБ, каза на семинара на БСП в Пловдив бившият икономически министър Драгомир Стойнев. Според него целта е ГЕРБ да си осигури финансов ресурс за местните избори на гърба на българския народ.
 

Всеки български гражданин в продължение на десет години ще плаща за инициативата за саниране, добави той.


Стойнев очерта и някои нови идеи на БСП в икономическата област. БСП започва да говори за икономика, за подпомагане на малкия и на средния бизнес, за малките и средните предприятия, за ролята на държавата. По думите му този дебат трябва да се пренесе и извън парламента.


Кабинетът на Орешарски стабилизира икономиката, но не оцеля. Принципът за думите и делата не сработи. Политическият егоизъм и политическите интереси провалиха правителството, коментира той и подчерта ролята на медиите в процеса. Той припомни някои успехи на предишния кабинет свързани с фискалния резерв, с растежа на икономиката, създаването на търговско икономически служби и спасяването  на стратегически предприятия като мини Марица Изток, ВМЗ „Сопот, БДЖ-товарни превози и др.


Стойнев даде оценка и на управленската програма на кабинета Борисов, като подчерта, че по-слаба програма не е имало през  последните двадесет години. Няма никаква визия, липсва икономически растеж и повишаване на доходите, няма и дума за малките и средните предприятия, за борбата с монополите. Най-слабата част е в областта на инвестициите, обърна внимание червеният депутат.


Той се спря и на тринадесетте фатални риска, които крие дясното управление: висок публичен дълг; отказ от борба с престъпленията; риск за бюджетните приходи, нова данъчна реформа; преструктуриране /приватизиране/ на държавни предприятия; няма и намек за насърчаване на потреблението, проблем с емиграцията,; дисбаланс във външната политика, особено в отношенията с Русия; хаос в образованието; безпътица в здравната реформа и бездуховност в културата.


Стойнев посочи три основни функции на държавата в икономиката за отхвърляне неолибералния модел. Според него държавата трябва да е отговорен регулатор, планиращ партньор в икономиката и разумен инвеститор- визионер.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5742 |31.01.2015 Миков: БСП устоя на политическите репресии на ГЕРБ . 62| 13115 |24.01.2015 Манолова: Програмата на ГЕРБ - локум, сборник от мечти . 27| 7004 |21.01.2015 ДПС и ГЕРБ се хванаха за гушите за политическите чистки . 63| 5980 |22.12.2014 ГЕРБ въвеждат задължително гласуване за местните избори?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads