Реклама / Ads
34| 7622 |18.02.2015 ИНТЕРВЮ

Кънев: Заемът е правилен, подходът на МФ е грешен

.
Радан Кънев
Начинът, по който се подхожда към парламентарното мнозинство от страна на МФ, е очевидно грешен, но заемът като финансов инструмент е правилен, казва в интервю за Фрогнюз Радан Кънев от РБ.
 

- Г-н Кънев, тегленето на нов заем от МФ превърна ли се днес в инструмент за натиск върху несъгласните. Говори се, че ви събират, за да ви притискат и мачкат, та да дадете съгласие и решението да мине в НС.


- Не, никой не ни мачка и натиска. Имам ли вид на мачкан (смее се)? Няма желаещи за такива упражнения и изобщо тук не става дума за мачкане, а за поредно консолидиране на мнозинството в парламента, което на свой ред е едно упражнение, което ще продължава четири години.

 

- А има ли нужда депутати от мнозинството да бъдат убеждани в необходимостта да бъдат взети тези пари накуп, т.е. всички ли са съгласни, че това е важно и неотложно?


- Ясно е, че не всички са убедени и това не може да стане толкова бързо, ние сме в процес на изчистване на коалиционната култура.

 

- А вие лично?


- Аз съм напълно убеден. Още от първия момент, в който прочетох внимателно за какво става дума, се убедих, че това е правилният финансов инструмент. А оттам нататък начинът, по който се подхожда към парламентарното мнозинство от страна на Министерство на Финансите, е очевидно грешен и той даде възможност на БСП за много силна политическа атака.

 

- В кой сегмент се оказаха грешките?


- Когато става въпрос за такава държавна дългова политика, трябва да стане ясно, че тя е глобална. Става въпрос за един инструмент, който Полша използва успешно вече 10 години, Румъния – 5 и който е доказано много работещ, но той има нужда от обяснение. Затова първо се обяснява, за да се убедят групите от мнозинството и да си спокоен, че ще мине през зала, а после започва да се убеждава обществото. Сега вече правим всичко това, но малко обърнахме поредността, нищо повече.

 

- А съзирате ли възможност част от тези пари да бъдат насочени към банковия сектор поради необходимост от допълнителна стабилизация и на други банки?


- Не, числата са съвсем ясни, няма никакви пари за банковия сектор и това е видимо. Това е математика.

 

- Един въпрос встрани от този проблем, но също наболял: от известно време насам у обществото остава впечатлението, че се води битка, едва ли не на живот и смърт за оставането на Писанчев и Лазаров като шеф на ДАНС и главен секретар. Вие споделяте мнението, че те са наследници на модела КОЙ, в този смисъл как ще убедите премиера, че отстраняването им е наложително в името на реформата на тази система?


- Сигурен съм, че ще намерим аргументи за това. Като казвам „намерим” в множествено число имам предвид парламента и парламентарното мнозинство, в т.ч. през Комисията за контрол на службите, Комисията по вътрешен ред и сигурност и Комисията за КТБ, която е създадена. Ще стане съвсем ясна необходимостта в името на сигурността да има персонални промени.

 

- Не смятате ли обаче, че изземвайки материалите по всички скандални дела, прокуратурата всъщност обезоръжи тези комисии, така че на практика да не бъде показана истината на хората.


- Аз не съм променил скептичното си отношение към прокуратурата. Това, че тонът в доклада на Еврокомисията е много смекчен, не променя моето виждане. Прокуратурата се стреми да покаже, че е съюзник на реформите, но има още много какво да се желае.

 

интервю на Фрогнюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 164| 12353 |16.02.2015 В. Енчев: Българската СИРИЗА ще е изцяло вляво . 34| 10861 |12.02.2015 Методи Андреев: Държавата да разбие центъра за досиета и компромати . 12| 10647 |05.02.2015 Адв. Екимджиев пред Фрог: Послушковци управляват ДАНС и прокуратурата . 31| 8689 |09.02.2015 Гр. Караджов: Образованието трябва да е единственият приоритет в държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads