Реклама / Ads
73| 11472 |26.02.2015 ГЛАСЪТ

Мълния! Без Първанов АБВ отива в моргата

.
Георги Първанов Източник: Булфото
Бомбата с подаването на оставка от Първанов несъмнено имаше ефекта на С-4. Но като се успокоим от действието на политическия хексоген, идва ред на въпроса: каква е целта. На първо четене могат да се изброят няколко неща. Първото е медиен трясък, който да отекне в редиците на АБВ.
 
Изненадата е факт: оказва се, че дори верният му съратник Румен Петков е "хвърлен в оркестъра", както се изразяват в Плевенско. Акцията на Първанов по Нова тв е солова, никой не бил уведомен за нея. Все пак "взривът" има предистория и тя е,  че разговор на висок тон в деня преди гласуването на дълга е имало. Първанов категорично е очертал своята позиция. Не скрил, че не му се нрави колебанието у някои депутати, включително и на социалния министър Ивайло Калфин. Първанов предупредил, че ако се получи разминаване в пленарната зала, това ще струва скъпо на депутатите и предупредил, че нищо не го бърка да подаде оставка. Никой обаче не повярвал, че говори сериозно.

На следващия ден очевидно страхът от партийния водач е остъпил пред изкушенията... Предимно материалните.

 

Какво се крие зад неочаквания сюжет с оставката?

1. Първанов покава, че няма страх от тези до и зад него.

2. Показва кой кара влака.

3. Стяга дисциплината, която била под всякаква критика след като депутатите влезли в Народното събрание.

4. Опитва да спре договорките, пазарлъците и откровеното пазаруване на депутати от АБВ. В средите на формацията се говори, че някои народни избраници се замогнали с по над 300 - 500 хил лв за четирите месеца откакто са в НС.

 

Георги Първанов подчерта няколко пъти, че моралът в политиката за него е над всичко. Красиво, наистина. Но зад тази фраза се крие познанието му за загнилост и корумпираност на тези, които населяват политическото пространство. Илюзии в това отношение той няма. Дори по отношение на своите от АБВ. Корпоративните и политико-мафиотските интереси често са над националните и това не е от вчера.

 

Точно Първанов познава този процес най-добре от всички. Или поне колкото Доган.

 

Негови съратници вчера коментираха, че ил силно разочарован от проф. Борислав Борисов, който уж трябвало да е един от стълбовете в парламентарната група. Той бе ректор на УНСС и негов съветник на "Дондуков" 2. Подкрепял до последно неприемането на 16-милиардния дълг, но се обърнал в последната секунда на 180 градуса. Какво го е накарало да се извърти по този начин, може само да се гадае.

 

Негови бивши съпартийци от БСП смятат, че сред аргументите със сигурност имат място и финансовите стимули. Те припомнят случая с луксозното жилище, което той придоби по мистериозен начин в кооперация на доцента от УНСС и бивша барета Алексей Петров-Трактора, на частната улица "Арарат". Той така и не можа да даде убедителен отговор за придобивката, но бе спокоен, защото го пазеше сянката на президента Първанов...

 

Най-изненадан от радикалното поведение на Първанов би трябвало да е Румен Петков. Той не само е нещо като говорител на АБВ и нейният лидер, но е и специалната връзка с парламентарната група и другите партии. Не е тайна, че Петков успява да постигне договорки с Борисов и Местан в доста сложни ситуации. Той не е депутат, но може да бъде видян в сградата на парламета по-често от някои народни избраници. Очевидно е, че с Първанов ще имат тежък разговор на "четири очи". Не е тайна, че някои от депутатите на АБВ смятат Петков за подходящ лидер, ако Първанов реши да тръгне по стъпките на Доган и стане почетен председател. Други обаче изключват подобен вариант, изтъквайки до болка силните властови амбиции на Георги Първанов. Те дори смятат, че в плановете му влиза и възможност да се кандидатира за президент (конституцията позволява, щом е прекъснал един мандат). Той бил убеден, че Борисов ще изгуби подкрепа заради повторното си участие във властта и продължаващото обедняване на българите. Тогава щял да удари неговия час.

 

В нова фаза навлизат и отношенията на Първанов с любимеца му Калфин. Калфин спомена, че ако се гласува дълга, няма да му е комфиртно в кабинета "Борисов 2". Дългът бе гласуван. Ще му трябват аргументи за оставането на министерския пост. Както и такива за запазване на доверието пред Първанов. Да видим.

 

Засега имаме оставка-бомба, привлякла като магнит публичното внимание. Гаргите в АБВ ли плаши Първанов, показвайки им, че е орел в сравнение с тях или се готви за скок във властта? До дни ще узнаем дали сензацията е медийна, дисциплинираща, театрална, тактическа или изпускане на нервите/парата. Засега е ясно само, че цялото ръководство на АБВ е решило да подаде оставка. Което означава, че е по-вероятно лисицата да се откаже да яде кокошки, отколкото да бъде приета. Най-малкото защото без Първанов, Петков, Калфин и още един-двама АБВ отива в моргата.

 

Така или иначе Първанов показа, че е играч, който знае как да си играе козовете. Едно е сигурно: в подобни сюжети моралът е най-малко желаният гост.

 

Борис Петков


П.П. В БСП да не бързат с радостните салюти и тостове. Циреят и при тях ще се пукне съвсем скоро. Олигархичният кръг и приятелите на Кой ще се опитат да овладеят партията изцяло и това ще доведе до междуособици и война с немалко жертви.


В ГЕРБ също да не прекаляват с аплодисментите, защото ги чакат тежки разочарования и неприятни изненади по веригата Борисов-Пеевски-главен прокурор-тайни служби-регионални структури.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 80| 14869 |17.09.2014 Първанов и Бареков, овцата Доли и политическият вибратор . 23| 14583 |11.05.2014 Нарцисизмът - хремата на Първанов и останалите . 77| 15314 |17.01.2014 Ползите от Първанов . 35| 36011 |26.03.2012 Черните ангели не са си отивали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads