Реклама / Ads
47| 9939 |01.03.2015 ГЛАСЪТ

Небесна сотня. Немцов Борис

.
Борис Немцов
Президентът Владимир Путин не е поемал лично контрола върху разследването на убийството на политика Борис Немцов. Това заяви Дмитрий Песков, прессекретар на президента на Русия. В интервю за "Комерсант ФМ" той опровергава и информациите, че убийството ще се отрази негативно на репутацията на Кремъл, ако в близките дни не бъдат разкирити убийците и поръчителите на убийството.
 
По-рано ТАСС събщи, че Владимир Путин лично е поел контрола по раследването. 

 

Президентът разпореди на прокуратурата, ФСБ и вътрешното министерство да създадат специална следствена група за раследване на убийството на Немцов. Но лични ангажименти не е поемал, уточнява Песков.

По-рано Владимир Путин заяви, че убийството е чудовищно и прилича много на поръчково. Президентът изрази и своите съболезнования към семейството на Немцов.

Прессекретарят Песков на свой ред допуска, че саморазправата с Немцов може да е провокация, тъй като за никого не е тайна, че Песков е критикувал остро Путин, бил е против войната в Украйна и не е бил съгласен с политиката спрямо Европейския съюз и САЩ.

Песков заявява още: "Не мога да се съглася, че убийството ще се отрази на репутацията на властта, ако извършителите не бъдат открити в най-скоро време. Може да се предположи отсега, че някои политолози ще направят подобни повърхностни коментари, че доверието в Путин ще пострада и прочие. Но работата е там, че въпреки моето уважение към паметта на Немцов, трябва да кажа, че в политически план той не е бил никаква заплаха нито за сегашното ръководство на Русия, нито за самия Владимир Путин. Ако сравним нивото на популярност, рейтинга на Путин, на правителството като цяло, на този фон Борис Немцов  беше малко над средностатистическия гражданин".

Относно реакциите на Запада към убийството на Немцов, Песков е категоричен: "Има различни гледни точки, но специално тези на Запада не се отличават с някаква дълбочина на анализа. Сами знаете, че дълбочината на анализа за процесите в Русия, за събитията в Украйна не са силната страна на западните наблюдатели. Техните изказвания обаче са повече техен проблем, не наш".

 

Борис Немцов бе убит в нощта на 27 срещу 28 февруари в Москва. Единствен свидетел на разстрела е била приятелката на Немцов, топ-моделът от Киев Анна Дурицкая.

 

***

 

Ден преди убийството Борис Немцов дава интервю за новата рубрика на "Събеседник" - "Здравей, мамо".

Публикуваме интервюто, което излиза часове преди политикът да бъде разстрелян.

 

- Споделихте, че майка ви ви е помолила да спрете да критикувате Путин. Вярно ли е?

- Когато се чуем по телефона тя веднага започва: "Момчето ми, кога ще престанеш да ругаеш Путин? Той ще те убие". (смее се)

- Какво е нейното мнение за Путин?

- Не го харесва въобще, но това е естествено, нали съм й син, в края на краищата. Мама винаги ме е учила да отстоявам позицията си, за защитавам гледната си точка, да съм независим и самостоятелен във взимането на решения. Тя така ме е възпитала, а сега се възмущава, че ругая Путин, който се опитва да ни отнеме, на нас с вас, да ни отнеме свободата. Мама го намрази след събитията в Беслан, след драмата в "Норд Ост", а напоследък и заради войната в Украйна. Тя се отнася към него точно както и аз, но просто се страхува, че ще ме убият.

- Тя сериозно ли се страхува или това е някаква шега?

- Не, не въобще не е шега, наистина се страхува. Тя е умен човек. Наистина се бои. Тя е вече и на възраст, което засилва страховете й. За себе си не се страхува, но за мен да, бои се.

- Разкажете повече за майка си. Тя се казва Дина Яковлевна (по баща Ейдман, родена през 1928 г.) и е заслужил лекар педиатър, нали? Работи ли още?

- Разбира се, че не работи, шегувате ли се...

- Защо, има лекари, които работят независимо от възрастта, помагат...

- Не, не, майка ми не работи. По време на войната е била ученичка и е копаела окопи. Имала е тежък живот. Отгледала е и е възпитала две деца. Тя наистина е много способен, талатлив лекар и досега може да постави диагноза по телефона.

- На вас какви диагнози ви поставя?

- Ако и кажа симптомите на неразположението си тя бързо определя дали е бронхит и какво трябва да направя. Друг път открива, че имам ангина или грип.

- Вероятно е добре запоната със съвременните лекарства и антибиотиците?

- Тя ненавижда антибиотиците - смята, че убиват имунната система. По-скоро е привърженик на народната медицина.

- Чай с мед ли ви препоръчва?

- Нещо такова, защо не? Също и отвари от билки. Не обича хапчетата. Дори към аспирина има колебания. Но не обича аналгина.

- Как живее тя?

- Добре се справя. Има по-малко бели коси от мен. Няма и склероза.

- Тя живее отделно, нали?

- Да, тя живее в Нижни Новгород, а аз в Москва.

- Сама ли е или живее с някой?

- Не, живее сама. Често я посещават сестра ми и един от внуците й.

- А вие?

- Поне веднъж в месеца съм при нея. Чуваме се по-често, всяка седмица. През декември ми беше на гости в Москва. Беше с мен и на рождения ми ден през октомври.

- За какво разговаряте с нея?

- За децата, за внуците.

- Добре де, но сигурно говорите и за политика. Какво мисли тя за събитията в Украйна?

- Против е. Смята, че това е катастрофа и пълен кошмар.

- Значи не се ограничава само с темата за Путин?

- Не, рабира се, освен това е сигурна, че войната в Украйна е работа на Путин, затова свързва двете неща.

- А какво и е отношението към другите опозиционери?

- Много уважава Ходорковски, познава го, раговаряла е с него още преди да го осъдят. И към Навални има добро отношение, но се притеснява, че могат да го вкарат в затвора за дълго време и смята, че това е направо кошмар. Съчувства много на съпругата му Юлия.

- Но не се страхува, че Навални могат да го убият, а за вас се страхува...

- Ха-ха-ха! Тя не може да се страхува и преживява за всички. Тя все пак е моята майка, а не на Навални.

- За какво разговаряхте последния път?

- За малката й внучка София, която пее при Алла Пугачова. Мама страшно се интересуваше, откъде се е взел такъв талант и глас у София. Не можах да й отговоря на този въпрос.

- Може да е наследен от нея?

- Не е. Тя има добър слух, но не и глас. Аз също не съм силен в тази област.

- Няма как да не ви попитам: а вие страхувате ли се от Путин? По-внимателен ли сте отпреди?

- Аз самият... да, мъничко се страхувам.

- Значи все пак мъничко се страхувате?

- Чакайте сега, вече преигравам. Ако се страхувах едва ли щях да оглавявам опозиционна партия, едва ли щях да се занимавам с това, с което се занимавам. Между другото, мама много обича Дима Биков и знае, че работи в "Събеседник". Предава му горещи поздрави.

 

Часове след убийството на Борис Немцов неговият приятел поет Андрей Орлов публикува на своя блог стихотворение, посветено на покушението. Публикуваме го в оригинал.

 

 

НEБЕСНАЯ СОТНЯ. НЕМЦОВ БОРИС

 

Это случилось в Москве сегодня.
Не промахнулись стволы подлецов.
В строю российской Небесной Сотни

Правофланговым – Борис Немцов.

 

За правду четыре пули наградой.
Всего лишь день не дожил до весны.
Красивое место выбрали гады -
С видом на Кремль, в сердце страны.

 

Над Спасской башней – чёрные птицы,
Злорадно лыбится их господин.
Борис, Небесная Единица,
Похоже, не долго ты будешь один.

 

Всегда улыбался, хотел быть первым,
Готовил какой-то новый сюрприз,
И сдали, похоже, ублюдков нервы.
Они боялись тебя, Борис.

 

Теперь про войну и коррупции кариес,
Про антимайдановских мотокрыс
Пишите Боре, вот новый адрес:
Небесная Сотня. Немцов Борис.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 73| 11485 |26.02.2015 Мълния! Без Първанов АБВ отива в моргата . 68| 17069 |24.02.2015 Как се подава оставка в среда от зависими въздухари . 36| 12782 |22.02.2015 Румънският почин е последният ни шанс . 258| 22414 |21.02.2015 16-те милиарда заем са нахална измама

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads