Реклама / Ads
43| 8706 |03.03.2015 НОВИНИ

Най-после Плевнелиев се сети на 3 март за руските воини

.
Росен Плевнелиев
Най-после президентът Росен Плевнелиев изрази в речта си за 3 март признателност към хилядите руски воини и воини от други националности - финландци, украици и румънци, сърби, литовци загинали в Освободителната война 1977-1978. Досега не го бе правил.
 
Подвигът им няма да бъде забравен и българският народ винаги ще се прекланя пред тяхната саможертва, каза още президентът за първи път.

През минали години, откакто е президент на България, Плевнелиев не казваше и дума за хилядите руски жертви по време на войната и ролята на Русия за Свободата на България.

За руските воини, паднали за свободата на България, докладва и командирът на четвърта рота майор Димитров в рапорта си към командвашия зарята.

В днешния празничен ден всеки българин ще издигне българското знаме като израз на гордост и единство. Имаше времена, в които нашата нация беше лишена от държавност и собствен път на развитие. Ако днес можем да се наречем свободни, то това нямаше да е възможно без Ботев и Левски, Караджата, будителите, строителите на съвременна България, продължи речта си президентът.

В главите ни са символите като Самарското знаме. Те се превърнаха в символ на държавността преди още да имаме държава. Паметни ще останат думите на стария хайдутин Цеко Петков към българските опълченци: "Нека това знаме да обходи от край да край родната земя. Нека то да изтрие тържните очи на нашите майки и дъщери. И наистина тази благословия се превърна в пророчество. 3 март е паметната дата, в която България се върна на картата на Европа. Това беше първа стъпка на политическо изграждане на третата българска държава. Хиляди родолюбци са прегърнали идеята за сторежа на България. В основите на българската държавност е вграден духа на възраждането. С гордост можем да кажем, че гордите българи тръгнаха с европейските нации, избирайки европейския път на развитие. Въпреки тежкият Ньойски договор те не се предадоха. Убеден съм, че в днешния век ще съхраним достойнството на възрожденците и ще сме равни на другите народи, дължим го на нашите деди, дължим го на нашите деца, които също ще могат да кажат – Да живее България! Да пребъде България!, завърши Плевнелиев.

Малко преди това държавният глава и Върховен главнокомандващ на Българската армия Росен Плевнелиев поздрави строените роти на площада по случай националния празник. Първите две роти бяха от гвардейци, а останалите три роти от Горна баня, Мусачево, Божурище.

Зарята командва гвардеец №1 бригаден генерал Боян Ставрев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5847 |28.02.2015 Плевнелиев: Банско заслужава втора кабинка . 38| 5519 |27.02.2015 Чуколов анатемоса Плевнелиев: Да не се връща от Брюксел! . 7| 4931 |27.02.2015 Плевнелиев:Домът на главния прокурор на Украйна е като на Калигула . 60| 11845 |27.02.2015 Миков иска от Плевнелиев вето на закона за заем от 16 млрд. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads