Реклама / Ads
83| 12518 |06.03.2015 НОВИНИ

Асен Генов пред Фрог: Доближаваме се към това, което се случи в Украйна

.
Асен Генов
Това, което ми прави впечатление е ясно прокламирания завой на партия „Атака” и опита й да насочи избирателите си към проруските и национал-социалистически политически тези. Това каза блогарът Асен Генов пред Фрог нюз, потърсен да коментира заплахата за убийство на журналиста Георги Коритаров от привърженик на „Атака”.
 

Ясно е, че „Атака” се заиграват с крайно леви политически доктрини. Това, обаче е изцяло в услуга на проруската пропаганда и на постсъветските геополитически интереси на Русия. Под Русия нямам предвид обикновените руски граждани. Нека да разграничим нещата. Под Русия разбирам единствено официална Русия т. е. Кремъл и върхушката, която в момента управлява там, в това число президента Владимир Путин и няколко души около него. Именно те управляват и формират националистическата доктрина на Русия. Говорим за руския национализъм или т. нар. рашизъм, което е една крайно опасна политическа доктрина. Тя буквално граничи с популярния на разговорен език фашизъм.

 

Това на практика прави „Атака” в момента в България. Интересното, че привържениците на „Атака”, на руския национализъм и на „Цивилизация Русия” отчетливо носят символи на този руски национализъм. Говоря за тази жълто-черна лентичка, която аз наричам Колорадска лентичка. Тя по никакъв начин не може исторически да бъде свързана с Георгиевската лента за храброст. Ще уточня само ,че идеологията на „Цивилизация Русия” цели да разграничи Русия и сателитните държави, от останалата част от света. България, според тази доктрина за „Цивилизация Русия” се пада в периферията на тези държави, които имат васална , подчинена функция на руските, имперски интереси. Това са неща, които не са просто мои страхове, а ясно изразени доктрини от Путин и идеологическото обкръжение около него, допълни Генов.

Той уточни, че тази лентичка е свързана с Втората световна война и със съветската армия. Значи Георгиевският орден, с Георгиевската лента, както и с всички привилегии, на практика са били отменени от комунистическата власт в Русия, след Великата октомврийска социалистическа революция. Малко по-късно те се сещат, че всъщност това е едно отличие, което носи някаква чест за този, който я притежава-офицер или редник,. Но в Царска Русия, този орден и лента са се свързвали с изключителни заслуги в някаква битка. Това отличие се е давало с доживотни привилегии. Това отличие, обаче е било отменено.

 

 Орденът впоследствие се е давал за заслуги към съветската армия. Въпросната лента към ордена, са имали връзка с червената армия. Исторически не може да се търси пряка връзка с Георгиевската лента, защото не се възстановяват привилегиите, с които тя някога е вървяла. В момента с тази лентичка се кичат лидерите на БСП и „Атака”. Тя е пряката връзка към постсъветските, имперски и геополотически стратегически интереси на Русия. По този начин сплотяват редиците си и това е един от символите, които ги обединява. Друг символ е антиевропейското говорене, антиамериканското, антиНАТО говорене. Те използват политически пропагандни клишета, за да въздействат с визуални средства върху електората, към който се стремят. Има достатъчно разкрития, че Путин финансира крайно леви и крайно десни партии в Европейския съюз от Льо Пен във Франция, през Унгария, свършвайки със СИРИЗА и „Атака” в България. Цялата тази експанзия, кулминира в подобни изречения, като заплахата към Георги Коритаров, подхвърлена случайно, уж от симпатизанти на „Атака”, уточни той.

 

Асен Генов е категоричен, че в момента БСП и „Атака” имат много ярки, общи политически позиции по редица въпроси. Точно за това са толкова притеснителни. Говорим за ясно формирана национал-социалистическа коалиция. Подобна риторика показва, че няма никаква идеологическа разлика между това, което ние познаваме като фашизъм и това, което виждаме в момента под формата на близост между „Атака” и БСП. Това на практика е национал-социалистическа коалиция с ясна фашистка идеология, доктрина и говорене. Това е риск. Аз също съм получавал редица заплахи от същия идеологически спектър хора. Става дума за заплахи за убийства, заплахи за насилие и какво ли не.

 

 Не им обръщам внимание, но съм сигурен, че в основата на това нещо има много сериозна рискова нишка за българското общество и тя се изразява в това идеологическо сближаване между националисти и социалисти. Получава се взривоопасна смес, която ако се предозира, може много лесно да излезе извън контрол. По сценарий се доближаваме към това, което се случва в Украйна. Образно казано кракът е повдигат и се прави опит да бъде направена тази крачка. От обществото и институциите зависи дали това ще стане и дали кракът ще падне на земята. Падне ли, той ще бъде обут в ботуш и нещата ще станат страшни, прогнозира блогарът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 102| 14348 |06.03.2015 Скандал! Призовават за убийство на Коритаров от фейсбука на народен представител . 5| 4324 |06.03.2015 Калфин: Не аз предлагам облагане на работещите пенсионери . 10| 4383 |06.03.2015 Правосъдният министър предложи дисциплинарно уволнение за съдия Янева . 37| 9728 |06.03.2015 Фрог научи: Още преди две седмици Вучков казал за оставката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads