Реклама / Ads
4| 6185 |10.03.2015 АКТУАЛНО

Всяко отсечено дърво ще се следи он-лайн

.
От април сечта в държавните горите ща става само с електронни билети. Това е само част от амбициозните планове за справяне с проблема с незаконната сеч предложени от Министерството на земеделието и храните.
 
В началото на седмицата с решение на Народното събрание, беше наложена тримесечна забрана за износа на необработен дървен материал. Подготвени са промени в Закона за горите и в три наредби, както и една изцяло нова. Плановете са те да бъдат приети от парламента и Министерския съвет до три месеца, информира министърът на земеделието Десислава Танева. Според нея проблемът с незаконните сечи е огромен.

До октомври трябва да заработи и електронната система за проследяване на пътя на всяко отсечено дърво – от гората, по пътя му - до склада. В момента системата се внедрява в 176-те горски стопанства. Чрез сайта на Изпълнителната агенцията по горите електронната система ще бъде достъпна от всички. Така в реално време гражданите, които имат съмнения за незаконна сеч, по номера на автомобила ще могат да проверят дали той има разрешително. Предвижда се спешният телефон 112 да приема сигнали и за незаконна сеч.

Ще се проследява пътят на всяко отсечено дърво от гората до склада. Променя се и редът за достъп на камионите до горите. От 2016 година GPS-ите стават задължителни за всички камиони, превозващи дървесина, а в горските пунктове, складовете и местата за обработка на дървесината ще бъде въведено видеонаблюдение.

Въвеждат се и ограничения при покупката на дървесина. Промените предвиждат закупуването на дървен материал да е обвързано с мощностите за преработка, които има фирмата. Сега необработеният дървен материал се изнася основно в Турция и Македония, където цената е двойно по-висока от тази у нас. Това е и основната причина за износа на дървесина. Целта на предлаганите промени е непреработеният материал да остава в страната, а не да се изнася, но представители на бизнеса предупреждават, че това е ограничително условие, съгласно европейските директиви, и рискуваме да бъдем санкционирани.

Справянето с незаконната сеч в горите е трудно, защото не могат да бъдат достигнати поръчителите. Събираемостта от наложените санкции е едва 11%, обясни зам.-министърът на земеделието Георги Костов. В момента санкциите не стряскат никого. В момента размерът на глобите е са според нанесените щети и е съобразен с минималната работна заплата у нас. Глобата за физическите лица е от 50 до 3000 лв., а за търговците максималната имуществена санкция е до 5000 лв. Троен е размера на санкиции, при повторно нарушение в рамките на една година.

Според Костов, сегашният Закон за горите има още една слабост - дават правомощия на лица, които нямат нужна квалификация, да издават позволителни, да имат марки и да маркират. Това е причината да се планират задължителни курсове за квалификация на лесовъдите и проверка на знанията им на две години, за да имат право да издават разрешения за сеч. Лесовъдите, които не издържат изпитите, няма да могат да практикуват дейността си, до успешното им преминаване.

Служителите от държавните горски и ловни стопанства да могат да съставят актове на нарушителите ще се гарантират с промени в Закона за административните нарушения и наказания.

Малките частни горски стопанства са най-пострадали от незаконна сеч. В помощ на собствениците държавата предлага да изкупува или стопанисва частни гори. Това ще става доброволно по пазарни цени. В момента те варират в широк диапазон – от 200 лв./дка до 10 000 лв./дка в зависимост от състоянието на гората, вида на дървесината, местоположението, инфраструктурата и редица други фактори. С промени в Закона за горите се предвиждат две възможности – продажба на гората или сключване на договор за стопанисване с Държавно горско предприятие. Дава се възможност на държавните горски предприятия да купуват частни гори до 20 дка с парите от фонда за инвестиции в горите, в който към момента има над 40 млн. лв. Другата опция е сключване на договор за стопанисване на гората с горско предприятие.

Заради наводненията и потопите, които предизвикаха бедствено положение на много места в страната, незаконното изсичане на горите стана изключително актуална тема. Много хора загубиха домовете и имуществото си, а държавата се оказа безсилна при справянето със стихиите и човешката трагедия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7834 |26.07.2014 Нов кошмар:След удар в дърво загинаха две момчета . 9| 11801 |13.02.2014 България с дърво на годината за Европа? . 12| 6719 |18.07.2011 Приемни родители за всяко бебе иска Младенов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads