Реклама / Ads
0| 4939 |24.03.2015 ПОЛИТИКА

Йотова: Искаме допълнителни средства за справянето с бежанските потоци

.
Илияна Йотова
Ще искаме допълнителни средства за справянето с бежанските потоци, защото от фонда за убежища за следващата година ще получим едва 10 млн. евро, които няма да стигнат.
 
Това заяви пред медиите евродепутатът  и член на ИБ на НС на БСП Илияна Йотова. Тя обясни, че след две седмици ЕК ще предостави първи пакет документи, който ще трябва да представлява новата европейска политика по отношение на миграцията и убежищата. Йотова допълни, че повече внимание и средства от ЕС са насочени към Средиземноморието. Тя обаче подчерта, че не по-малки са проблемите по сухопътната ни граница с Турция. По тази причина на 25.03 и 26.03.2015г. в Харманли ще се проведе семинар на тема  „Въпроса за миграцията и бежанците - от европейски стратегии към предизвикателствата пред националните и местни власти”. Йотова обясни, че мероприятието е организирано от Атанас Мерджанов като представител на българската комисия по вътрешна сигурност и тя, в качеството й на зам.-председател на комисията по вътрешна сигурност в ЕП. На събитието ще присъстват евродепутати, представители на Европол и Интерпол, както и представители на европейската служба за убежища. От българска страна участие ще вземат представители на изпълнителната власт, кметове, общински съветници. Йотова обясни, че в рамките на посещението на гостите ще бъдат показани не само приемателните пунктове в Елхово, но и центърът в Харманли.

 

Йотова подчерта, че информациите за нови бежански вълни не трябва да бъдат подценявани и България да бъде третирани наравно с всички останали страни като Италия, Испания, Малта, Гърция. Тя обясни, че пред чуждите партньори ще бъдат поставени няколко основни въпроса. Като първи такъв тя посочи темата за квотите. „Не може малки страни като Малта и България да изнасят тежестта на бежанските потоци”, коментира социалистът. Тя заяви, че ще бъдат предложени и критерии за определяне на квотите, като основен ще бъде БВП на всяка една от страните. Като друг акцент Йотова посочи искането за промяна в законодателството- че определени държави могат да връщат бежанци в държавата, която първа ги е приела. На трето място евродепутатът посочи въпроса с изграждането на оградата на границата ни с Турция. „Това е съоръжение, което не е, за да пречи на хората, които бягат от войната, а да се канализира процесът. Става въпрос не само за вътрешната сигурност на България, но и на целия ЕС”, поясни Йотова от левицата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5049 |21.02.2015 Станишев от Мадрид: Искаме по-сигурна Европа . 0| 5245 |30.11.2014 Илияна Йотова: Еврофондовете са спрени поради липса на пари . 20| 5986 |28.10.2014 Б. Лукарски: Не искаме правителство на малцинството . 30| 5839 |16.10.2014 Менда Стоянова: Искаме РБ да докаже Кой преговаря

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads