Реклама / Ads
9| 5097 |26.03.2015 НОВИНИ

Татяна Дончева иска обединяване на разузнаването като РБ

.
Татяна Дончева
България няма необходимост и капацитет да поддържа толкова много разузнавателни служби. Това заяви лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева по време на открита лекция пред студенти от УНСС на тема „Политическата употреба на българските служби за сигурност“, По думите на Татяна Дончева Военното разузнаване и Националната разузнавателна служба трябва да бъдат обединени в Разузнавателна агенция.
 
Една от най-сериозните задачи е кадрите в тази сфера да са специалисти, сериозни хора, които да отговарят за националната сигурност. За да се случи това обаче, всички политически сили трябва да подхождат добросъвестно. В момента в службите цари хаос, има липса на приемственост, а ресурсите им биват използвани за политически борби и неправомерно подслушване, каза още Дончева.

„Балканите, бежанците, развитието на енергийната битка за Източна Европа, ситуацията в Украйна са все теми от изключително значение за националната сигурност, по които правителството трябва да изисква качествена информация и сериозен анализ от своите служби за сигурност“, допълни още лидерът на политическата партия.

„Движение 21“ приветства желанието с приемането на бъдещите закони за службите да се даде отговор на въпросите кой ще поставя задачите и кой ще ползва продукта. Внесените от ГЕРБ законопроекти съдържат много слабости и трудно могат да бъдат подобрени, за да изпълнят предназначението си. Трябва сериозно да се обсъди какво представлява НСО. Тя трябва да скъса с практиките от УБО – вместо служба за охрана да бъде служба за прехрана. Да се преустанови практиката готвачи, шофьори на президентските секретарки, градинари и животновъди да са офицери и сержанти от НСО на военна служба с I-ва категория труд и всички „полагащи се доволствия“. Сметна палата задължително трябва да следи за начина, по който се разходват средствата, като Татяна Дончева препоръча дори бъде създаден специален отдел за това.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5728 |26.03.2015 Адвокатът на „Бромак” иска отвод от шефа на ВАС за КТБ . 30| 5234 |25.03.2015 "Сова Харис": Хората искат пълен мандат, липсва алтернатива . 26| 5250 |25.03.2015 200 лв. за неправилно паркиране искат от ГЕРБ . 6| 4881 |24.03.2015 Местан иска Цветанов да се извини за "гяур"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads