Реклама / Ads
14| 4759 |28.03.2015 НОВИНИ

На нож срещу искането за "доживотните" депутати в БСП

.
Пленум на БСП
Революционното предложение на червения народен представител Кирил Добрев за премахване на доживотните депутати и партийни шефове не е сред предложенията , които ще се обсъждат за новия устав на партията. На днешния пленум срещу него са се обявили част от членовете на националния съвет. Има и други спорни предложения.
 
Добрев настоява БСП да въведе максимум 3 мандата за депутатите си, както и за членовете на ръководните органи на партията. Искането му е подкрепено от три общински структури, но не фигурира в документите, които пленумът ще дискутира днес. Поправките в устава трябва да бъдат утвърдени и от конгреса на партията на 5 април.

През 2012 г. социалистите въведоха мандатност за общинските и областните председатели, както и за председателя на Националния съвет на партията - не повече от два мандата. "Защо председателят да е с ограничен мандат от 8 години, а членовете на бюрото да са такива от 30? Защо в Народното събрание присъстват едни и същи хора от четвърт век? Не виждам логиката. С тази промяна ще има по-голям ангажимент от страна на ръководството да се развиват нови лица", коментира Добрев.

В същото време Изпълнителното бюро на БСП предлага други скандални промени, за които социалисти заподозряха, че целта е разчистване на лични сметки и опит за самопразправа с противници. Под претекста за справяне с местните партийни велможи ръководството на БСП възнамерява да поправи партийните правила, така че Националният съвет на БСП вече да може да сваля предсрочно областни и общински лидери. Сега това е в правомощията само на съответните местни организации, които са ги избрали. А за да встъпи в длъжност избран областен лидер, първо трябва да бъде одобрен от пленума.

Лансира се и вариант местните партийни лидери да се избират от областните съвети по предложение на тясното ръководство на БСП. Аргументът е, че така ще се парират "конюнктурни промени, резултат от вътрешни противоречия и конфликти на безпринципна основа".

Сред подготвяните поправки в устава е и правомощието на Националния съвет да прекратява мандата и на "системно нефункциониращи партийни органи". Социалисти виждат в това заплаха за Мая Манолова, която ръководи Общопартийната контролна комисия, известна като "Другарския съд" на БСП. За да стане възможно това обаче, ще трябва да се смени и начинът на избиране - от Националния съвет, а не от Конгреса, който е избрал Манолова през 2012 г.

Предлага се и т.нар. поправка "Първанов" - пленумът и общинските съвети на партията да могат да констатират прекратяване на членство в случаите, когато социалист е влязъл в друга формация, кандидатира се на избори не от името на БСП или системно нарушава програмата и устава. През пролетта на 2014 г. възникна юридически казус за отстраняването на Георги Първанов, Румен Петков и сподвижниците им в АБВ и ръководството беше принудено да "констатира" тяхното самоизключване.

Пленумът, който ще се проведе при закрити врата, ще обсъжда днес и другите документи за конгреса след седмица - Политическа декларация и проект на Резолюция за политиката на БСП в местната власт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4343 |20.03.2015 Депутати се хванаха за гушите заради смяната на пола . 39| 6783 |19.03.2015 Кирил Добрев революционер: Депутатите от БСП - само с три мандата в парламента . 2| 4543 |17.03.2015 Депутати прекроиха банковия закон . 3| 4946 |11.03.2015 Депутати бягат от темата за „Дунарит”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads