Реклама / Ads
14| 7011 |31.03.2015 АКТУАЛНО

Отново скандал във ФНИ! „КОЙ” дърпа конците на министър Танев?

.
Фонд „Научни изследвания” отново се тресе от скандал. На 30.03.2015 г. в 10.00 ч. на интернет страницата на Министерството на образованието и науката се появи информация за нов състав на Изпълнителния съвет на научния фонд.
 
„На основание на Закона за насърчаване на научните изследвания и на базата на постъпили предложения от съответните органи и организации при балансирано представителство на научните направления” – пише в заповедта. Очакваният състав на съвета е отдавна известен, защото пет седмици лежи на бюрото на министъра за подпис. Имената са обсъдени и номинирани от БАН, университети, съвета на ректорите. Но изненада! Съставът е друг – в пълен разрез с Правилника на фонда! Проф. Светла Русева е директор на институт и не може да бъде член на съвета, предложените от БАН – проф. Венелин Енчев и проф. Маргарит Ганев липсват. В същото време Софийският университет има двама представители в лицето на проф. Тотоманова и проф. Пройкова, като по този начин се нарушава балансът между университетите.

 

Още една изненада - в 15 ч. без никакво обяснение, заповедта е свалена от министерския сайт! От Министерство на образованието и науката потвърдиха, че Министър Танев е одобрил и разписал доклад с напълно различен състав от учени, членове на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания”. Кой след това подменя тези имена и на какво основание? Кой от чиновниците в просветното министерство се оказва по-силен от самия Министър?

 

От месец, във Фонд „Научни изследвания” тече поредната проверка на вътрешния одит на МОН и от Агенция за държавна финансова инспекция. Установени са многобройни нарушения, но министерството не излиза с официално становище. Кой ще даде отговор на въпроса, защо Фонд „Научни изследвания”, чиято собствена администрация се състои едва от 15 души е подписал договор с 4 адвокатски фирми и харчи луди пари за съдебни дела, а не изпълнява функциите си за финансиране на научни изследвания?

 

Малко преди изтичането на мандата му, председателят на Изпълнителния съвет, проф. Енчев е написал доклад до министъра, в който излага следното:

От две години не се финансират текущи проекти по договори, сключени с ФНИ в сесии, проведени в периода 2008-2012 г. Това обстоятелство обезсмисля досегашната работа на научните екипи, самите проекти губят научна актуалност и по този начин се обезценява и обезмисля конкретното проектно планиране. Екипите и научните организации и университети търпят сериозни загуби, свързани със закупуване на апаратура, оборудване и консумативи и възможността за ефективното им използване. В същото време,  ръководителите на все още незавършени проекти, съгласно Правилника на ФНИ са възпрепятствани да подадат нови проектни предложения.

 

Изпълнителният съвет на ФНИ е взел решения за финансиране на вторите етапи на над 200 проекта от тези сесии. Голяма част от тях са получили високи оценки, а през 2014 г. в годишната оперативна програма на ФНИ са били предвидени 6.5 млн. лева. За голяма част от тях дори са подписани анекси за финансиране на вторите етапи, но Управителят не разпорежда превеждане на парите на бенефициентите, без основания и в нарушение на подписаните договорни условия.

Не са финансирани вторите етапи на конкурсни сесии за двустранно сътрудничество на България с Германия за 2010 и 2011 г., с Румъния за 2010 г. и с Франция за 2011 г. Нарушена е годишната оперативна програма на фонда за двустранно сътрудничество на България с Германия и Франция за 2014 г. Липсата на финансиране е свързана със загуби за научните колективи и непостигане на планираните резултати, с което се нанасят вреди на развитието на науката и изследванията в Република България и силно се дискредитира обликът на страната в очите на европейската научна общност.

Съгласно чл. 12 от Правилника на ФНИ, Изпълнителният съвет осъществява контрол върху набирането и изразходването на средствата, но в годишния отчет на управителя няма финансов отчет за 2014 г., което лишава ИС да осъществява контрол.

Ето ги причините името на проф. Енчев да изчезне от състава на Изпълнителния съвет. Защо се случва това? Кой ще поеме отговорността за тези нередности? До кога ще действа моделът „КОЙ” в държавната администрация?

 

А може би основната причина се крие във факта, че МОН ще администрира в близките години над 700 милиона лева европейски фондове и кадровите карти вече се редят.

 

проф. Лъчезар Аврамов, д.ф.н.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 10280 |31.03.2015 Адв. Менков: Скандално! "Телеграф" - притурка на "Държавен вестник"?! . 30| 11215 |25.03.2015 СКАНДАЛ! Писанчев взел от ГДБОП цялата секретна информация . 8| 5727 |23.03.2015 Скандално! 9533 СРС-та за 1 година . 15| 7736 |21.03.2015 Скандал: съветник изкупува общински терени по 1 лв./кв.м

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads