Реклама / Ads
35| 14413 |07.04.2015 ЪNDERGROUND

Цацаров призна за икономическа и медийна власт на Пеевски. Ами сега?!

.
Делян Пеевски говори пред микрофон
Депутатът от ДПС Делян Пеевски заяви преди дни, че е най-проверяваният човек в България. Допълни, че нямало какво да крие и бил спокоен. Не каза, че е чист като сълза, но то се подразбира.
 
Прокуратурата го разбира отдавна и затова отказва да разследва сигналите и публикациите за негови фирми, бизнес, участие в сделки чрез подставени лица и фирми. 

Главният прокурор обаче е на друго мнение. В интервю за бТВ във вторник сутринта пред водещия Хекимян той заяви: Името на Делян Пеевски никога не е потъвало, то винаги е на повърхността. Винаги стремежът е той да бъде ръка за ръка до премиера, до мен, до някой друг. Просто интересите на определена група, която може би разполага със същата икономическа власт като Делян Пеевски, със същата медийна власт като Делян Пеевски, разберете ме откровено, не визирам вашата телевизия. Казвам го, защото просто фактите са такива. Те са насочени към това Делян Пеевски да бъде пришит, или по-точно всеки от нас да бъде пришит към Делян Пеевски. Защото по този начин той се поставя в другия лагер. Ако това е граничната бразда. Да се каже – тук са добрите, там са лошите – тези с Пеевски. Е, ако това им върши работа, аз какво мога да направя?"

 

И понеже главният прокурор пита: "аз какво мога да направя", наум ни идва простичък отговор: Ами проверете го. Но както трябва. Самосезирайте се от думите на г-н Цацаров и му пратете на Пеевски спец отряд с качулки, каски, щитове, палки и прочие снаряжение, както бяха взети на абордаж фирмите на Цветан Василев. Натиснете, когото сварите, да разкаже за бизнеса на Пеевски. Заплашете служителите със затвор и те ще си отворят устата. Изтръскайте и главния свидетел по делото за КТБ Бисер Лазов - той също знае много по въпроса. Защото след интервюто на главния прокурор вече няма съмнение, че Пеевски има бизнес и то какъв. Цацаров говори за "икономическа власт" и "медийна власт" на лицето Пеевски. Ехей...

 

Има и други доказателства. На 11 януари 2015 г. издателят на "ПИК" Недялко Недялков нападна остро журналистката Миролюба Бенатова, че задала неподходящи въпроси на премиера Борисов в Париж, за одиозния Делян Пеевски. Недялков кастри Миролюба: "Ще ме прощава Бенатова, познавам я, уважавам я, издавал съм й книга, докато бях съсобственик на „Уикенд“. После аз се махнах от „Уикенд“, но тя остана да сътрудничи на изданието, което вече бе станало собственост на семейството на Пеевски. Доколкото знам, и до днес пише есета за друго списание, свързано с Пеевски". Писанието се появява първо в блога на Недялков, а след това и в ПИК. Когато във Фрог нюз отбелязваме тази конкретика за собствености на Пеевски въпросните изречения тутакси изчезват. Защо, ако всичко е законно?

 

Прокурори обичат да се изказват пред ПИК, но явно нямат време да го четат. Затова не е чудно, че на 9 март Апелативната прокуратура отказа да разследва депутата от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски по сигнала на "Протестна мрежа". Постановлението е подписано от зам.-апелативния прокурор на София Йордан Стоев.

Преди това Софийска градска поркуратура също отказа да разследва депутата. Заключението бе на прокурор Боряна Бецова. Йордан Стоев е бивш следовател в Столичната следствена служба (от 1994 г. до 2006 година), където Пеевски се води на работа, когато не е депутат. Или зает с бизнес.

Стоев обобщава, че проверката, извършена от Бецова е пълна, всеобхватна, като е изяснила фактическата обстановка и е интерпретирала "правдиво" всички факти, докато в жалбата на един от активистите на "Протестна мрежа" Николай Стайков аргументите са описани "хаотично и неподредено".

 

Николай Стайков може и да е хаотичен и неподреден, но Сотир Цацаров не е. Много ясно и категорично той говори за икономическа и медийна власт на Пеевски. А как би могъл последният да притежава такава? Ето това е въпросът днес пред обвинението.

Ще помогнем. Магистратите могат да започнат с разследване собствеността на Булгартабак, да речем. Оттам да преминат към проекта "Лафка". Да изискат и договорите на Железопътна инфраструктура за периода от 2009 до 2014 г. с частни фирми за извършване на спешни ремонти за стотици милиони без обществени поръчки. Както и договорите на ТЕЦ "Марица-изток 2" за същия период. Да сравнят колко фирми и лица се повтарят, кой стои зад тях и пр. Да сравнят със средните европейски цени извършените ремонти и вложените материали. Май от Гинес ще пратят спецекип...

 

Прокурорите няма да сбъркат ако проверят дали случайно в ГДБОП няма разработка за бизнес с проститутки в София, по която е разпитван директор на един от известните "жълти" вестници - какви ли признания е направил?  Хорейшио от "От местопрестъплението" ще цъка като хронометър...

 

Още по-любопитно ще стане, когато прокурори потърсят данни за сделката по продажбата на "Уикенд" в Търговския регистър. Колкото й да ровят, няма да намерят нищо. Уж половината от вестника минал в ръцете на семейството на Пеевски, а пък няма договор. Няма договор, а едни лица получили милиони и ги вкарали на депозит в КТБ. Дали пък НАП няма да полюбопитства какъв е произхода на тези милиони? Както и от придвижването на част от тях от КТБ към ПИБ часове преди да избухне скандалът с банката на Цветан Василев. И въобще половината вестник ли е продаден, целият ли? И ако си го държат старите собственици, защо Пеевски ще има такова влияние в него, за което пише Недалков?

Така че, когато говори главният прокурор, трябва да се слуша внимателно. Той казва важни неща. Да видим районна и градска прокуратура в столицата как ще се отнесат към думите на Цацаров. Пък ние ще си направим съответните изводи. Нали затова са кибиците.

 

Има и още нещо. По повод интервюто на Цветан Василев в "Гласове" отпреди седмица, главният прокурор коментира иронично: "Аз тия романи отдавна съм престанал да ги чета...". След което допълва, че са нужни доказателства. Прав е г-н Цацаров и той със сигурност се е подготвил, преди да заговори за "икономическата" и "медийната власт" на Делян Пеевски, каквито той по закон не би трябвало да притежава.

Случайно или нарочно главният прокурор заговори за властта на Пеевски, е въпросът. Ако е първото - значи интервюто на Василев е изнервило Цацаров и той губи контрол над отговорите. Ако е второто... Ако е второто - Пеевски да стяга спешно куфарите за Катар. Има семейна фондация за дружба с катарците, която ще му уреди пътуването. Ако вземе със себе си и един от замовете на Цацаров, реформите ще получат шанс. Това ще ви го кажат и събудилите се мечки в Белица...

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5832 |06.04.2015 Убиецът на Хюлия призна вината си, очакват го до 30 г. затвор . 64| 9023 |18.06.2014 Цацаров: Няма опит за убийство на Пеевски, сгрешихме . 15| 14877 |14.04.2014 Анг. Петрова: Не Сарафов, а Цацаров да каже за Луканов . 23| 9019 |10.07.2013 Гл. прокурор Цацаров на курс по психиатрия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads