Реклама / Ads
4| 5868 |17.04.2015 АКТУАЛНО

Бившите шефове на КТБ внесоха сигнал срещу квесторите

.
Изпълнителните директори на „Корпоративна търговска банка” АД, които бяха отстранени от длъжност при поставянето на банката под особен надзор, депозираха сигнал във Временната анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и противодействат на източването на „Корпоративна търговска банка” АД в Народното събрание.
 
Сигналът описва нарушенията и показва бездействието на редица държавни институции, алармирани многократно за неспазване на законите на държавата. Вчера изпълнителният директор Илиан Зафиров анонсира внасянето на сигнала в комисията пред бТВ.

В сигнала се обръща внимание на обстоятелствата, довели до поставянето на банката под особен надзор и последвалите конкретни действия в ущърб на банката на квесторите, назначени от БНБ.

„Действията на квесторите, в целия период от назначаването им до днешна дата, не бяха насочени към оздравяването на банката, каквато е легитимната цел на специалния надзор, дефинирана в чл. 115 от ЗКИ, а към умишления й фалит.
...
Всички действия и бездействия на квесторите по посока на влошаване на състоянието на банката са функция от безотговорната политика на УС на БНБ по отношение на съдбата на КТБ АД, които в крайна сметка поставиха финансовата стабилност на страната пред тежки изпитания“, се казва в сигналът.

Засегнати са двойният стандарт при предоставяне на държавна помощ, фиктивността на одитните доклади, компетентността на квесторите, неправомерната обезценка на кредитния портфейл на Корпоративна търговска банка АД, отказа от независима съдебно-икономическа експертиза и още много казуси, които комисията е помолена да провери.

„Високата цена на замяната на истината с медийни манипулации е в интерес на определени бизнес кръгове и днес тя се плаща от цялото общество.

Ние, все още вярваме, че онези прословути обръчи, с които беше прикована тази истина, могат да бъдат разбити и с тази надежда се обръщаме към представляваната от Вас комисия, с молба да извършите пълна проверка на фактите, обстоятелствата, действията и бездействията на УС на БНБ, назначените от него Квестори на КТБ, Прокуратурата и всички други регулаторни и надзорни органи, допринесли за случая-КТБ“, завършват изпълнителните директори.

В началото на месеца подобен сигнал в комисията внесе и мажоритарният акционер в банката - „Бромак“.

Целия сигнал и подробния опис на приложените към него документи и материали в подкрепа на изказаните твърдения четете тук
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 11362 |17.11.2014 Връщането на ГДБОП-голямата хапка за шефовете на МВР . 9| 8054 |26.09.2014 Шефове в Гранична полиция треперят за постовете си . 10| 8307 |29.07.2014 Сигнали до прокуратурата и БНБ за разкриване на банкова тайна внесоха директори на КТБ . 1| 6636 |09.08.2013 Чистка в митниците - смениха петима шефове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads