Реклама / Ads
20| 5054 |18.04.2015 НОВИНИ

Туроператор: Може хотелите ни да фалират

.
Русия и Украйна са важен, но не и единствен пазар за българския туризъм, заяви ресорният министър Николина Ангелкова в предаването „Тази събота” по bTV на фона на силните притеснения в бранша за предстоящия летен сезон и обилните политически коментари по темата.
 

„Числата варират от 20% до 80% спад на руски туристи, но нямаме средна представа. Тенденцията не е от вчера, а от година и половина”, коментира Ангелкова. Тя цитира статистически данни на руските туроператори, които отчитат драстичен спад в интереса и към други традиционни дестинации за руснаците като Египет, Турция, Израел.

 

„Очаква ни пълен с предизвикателства туристически сезон. Нека се фокусираме върху работата си и върху това, което можем да предложим, а не върху това, което можем да изгубим”, призова министърът на туризма.

 

Тя обясни, че отливът на руски туристи се очаква да бъде компенсиран от засиления интерес от страна на западноевропейски туристи. „Очаква се 5% ръст на туристите от Германия, с 40% увеличение на гостите от Литва и Латвия, с 5-10% от съседните балкански държави Сърбия, Гърция и Турция", изброи министърът.

 

„Към момента спадът към записванията за България е близо 40-50% по сравнения с миналогодишния спад”, обясни пред bTV генералният директор на голяма туристическа агенция Димитър Цонев, с който екипът се срещна в руската столица.

 

По думите на Цонев, това се дължи на няколко фактора - финансовата криза в страната, когато рублата загуби близо 50% от стойността си, военната ситуация в Украйна, както и участието на България в санкциите срещу Русия.

 

„Трябва да водим по-адекватна политика. Нашите управляващи, преди да правят каквито и било изказвания по адрес на Русия, много добре трябва да се замислят и да подбират думите си. Всички тези резки изказвания, че Русия е „страна-агресор”, че Русия е заплаха за Европа, за Европейския съюз и в това число и за България, довеждат до едно негативно отношение от страна на руснаците”, предупреди Цонев.

 

Той обясни и каква е истината за ограничението на пътуванията на работещите в силовите структури и държавната администрация. „Що се касае до военните, до милицията, по-скоро полицията, пожарната и всички военно-задължени руснаци, по-скоро имат заповед да не напускат Русия”, посочи той.

 

Колкото до работещите в държавната администрация - при тях заповед няма, а по-скоро препоръка. „Цифрата, около която тук колегите от туризма се консолидират е, че като цяло около 4-4,5 милиона руски граждани няма да имат възможност тази година да напуснат Русия, не само към България, а към всички страни от санкциите”, обясни Димитър Цонев.

 

През миналата зима броят на чартърните полети от Русия до България е бил 14. За сравнение, тази зима полетите са били само два. „А министерстовто на туризма декларира загуби само от 3% - вече сме далече от комунизма, на никого не е от полза това изкривяване”, коментира още директорът на туристическа агенция.

 

Димитър Цонев предупреди и за друг назряващ проблем. „Вие знаете, че през последните години много руснаци си купиха недвижимост в България. Над 300 000 руснаци до миналата година пътуваха ежегодно в своя втори собствен дом. От края на миналата година и началото на тази се забелязва рязко увеличение на руснаците, които искат да продадат имотите си в България”, обясни Цонев.

 

Той е категоричен, че ако не се вземат бързи и адекватни мерки, туристическият сезон в България вместо с ръст на чужди туристи, може да завърши с фалити на хотели и туроператори. „Туризмът донася 13% или 14% валовия национален продукт, всеки загубен турист от Русия към България е една сериозна причина да бъдат загубени работни места в селското стопанство, транспорта”, подчерта още Цонев.

 

Tъй като от туристическия бранш обвиняват за отлива на руски туристи и участието на България в санкциите срещу Русия, екипът на bTV провери как се отразява на бизнеса в Москва забраната за внос на някои хранителни продукти, като посети българския ресторант в руската столица.

 

„Тук всичко се намира и санкциите не влияят на менюто в този ресторант. Пастърма, саздърма - всичко се прави тук и по никакъв начин не се влияем от вноса на тези продукти”, обясни главният готвач Виктор Стефанов. „Не се нрави на руснаците, че ние поддържаме санкциите, отказахме се от „Южен поток”, коментира още той.

 

Според последни проучвания, 86% от руснаците подкрепят политиката на президента Владимир Путин, а 68% от тях смятат, че Русия е велика страна.

 

„В действителност това е феномен, присъщ за руското общество. Ако го нямаше външният натиск срещу Русия и персонално срещу Путин, имам предвид морален натиск върху него и неговия екип, той не би бил толкова популярен. Това е особено изненадващо, имайки предвид икономическата нестабилност на Русия и неясните перспективи. Затова когато Барак Обама и европейските политици инициираха санкциите, те направиха на Путин неоценима услуга, обединявайки около него много от социалните групи, които преди не му обръщаха никакво внимание”, коментира пред bTV политологът Алексей Мухин.

 

Той има многобройни срещи с президента Путин, написал е четири книги за него. Думите му сякаш напомнят за прословутата реплика на Otto von Bismarck – „Тайната на политиката -подпишете изгоден довор с Русия”.

 

На фона на възмущението, което предизвикаха командировките на журналисти от частни медии в Париж за откриването на изложбата „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България”в Лувъра, министър Ангелкова призова „да не търсим скандали от нещо добро, а да обединим усилията си и да покажем нашата страна като страна със страхотни възможности”.

Тракийските съкровища очакват 4 милиона посетители в ЛувъраИзложбата „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България” се открива в Париж

 

„Такива спорове вредят на имиджа на страната – ако не бяхме поканили журналистите, скандалът щеше да бъде, че не са поканени – угодия няма. България сега е в центъра на световните медии не защото някой им е платил”, коментира още Ангелкова. Тя допълни, че се очаква изложбата на тракийското наследство да бъде посетена от 22 милиона души през следващите три месеца.

 

„Всяка държава има проблем, но никой не си изнася мръсните неща навън, а си остават вътре в България. При нас става точно обратното, защото живеем в интернет общество”, обясни още Ангелкова.

 

Ресорният министър призна, че в туристическия бранш в България има много проблеми, най-сериозният от които е качеството на обслужването.

 

„Кадрите са най-сериозният проблем. С промените в Закона за туризма предвиждаме засилен контрол в това отношение, ще въведем и доброволни изисквания за етикет за качество, за да бъдат отличавани и поощрявани за усилията, които полагат. Има например курорт, който отглежда собствено производство телешко месо, има хотели със специално лично докосване към клиента – изпращат поздравителни картички за рождения ден на клиента”, разказа Ангелкова.

 

„Осъзнали сме колко е важен туризмът за икономиката – ние сме първото правителство със специално министерство на туризма”, обобщи тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4554 |15.04.2015 Съдия: Делото за КТБ можеше да не се закрива . 6| 4464 |15.04.2015 Зам.-министър: Боеприпас не може да се самовзриви . 1| 4731 |15.04.2015 На жените им трябва образование, на мъжете - можене . 11| 4443 |14.04.2015 Капон: Държавата не може да управлява оръжейната индустрия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads