Реклама / Ads
15| 7674 |22.04.2015 МИНАЛО

Конкурс по случай 145 годишнината на Ленин

.
Владимир Илич Ленин
По случай годишнина от рождението на Ленин в Москва бил обявен конкурс за най-ефектен стенен часовник с вид и украса, свързана с делото на юбиляра. От изпратените модели трето място спечелил часовник с украса от дърворезба, изобразяваща Ленин, говорещ на митинг. На второ място бил класиран часовник с кукувица, която на всеки час се показвала, изкуквайки "Ленин! Ленин!" Първата награда била присъдена на подобен часовник, на който от прозорчето на кукувицата се показвал миниатюрен Ленин с възгласа: "Ку-ку! Ку-Ку!"
 
След конкурса били обявени и наградите:
Трета награда - екскурзия до Сибир с връщане.
Втора награда - екскурзия до Сибир без връщане.
Първа награда - среща с юбиляра.

Между другото стана ясно, че е демонтиран още един паметник на Ленин в Украйна, предаде ТАСС, като се позова на агенция УНИАН. Активисти на националистическата партия "Свобода" съборили монумента на лидера на Октомврийската революция в старата част на Краматорск през нощта. Демонтирането му бе предавано пряко по украинска телевизия. "Свобода" заяви, че действа в съответствие с новоприетия от украинския парламент закон за осъждане на тоталитарните режими и забрана на пропагандирането на тяхна символика.

Ето и биографията на вожда:

На 22 април е роден Владимир Илич Ленин (1870-1924), идеолог, организатор на Комунистическата партия в Русия и създател на Съветската държава. Името на Владимир Илич Улянов (Ленин) влиза завинаги в историята през 1917 г. с избухването на "Великата Социалистическа Октомврийска революция" на 25 октомври (7-ми ноември по нов стил), която налага нова политическа и икономическа система в Русия, оформя нов обществен строй с централно планирана икономика и еднопартийна власт.

На 8 ноември 1917 г. Ленин е избран за Председател на Съвета на народните комисари. А според, някои руски историци това са първите и последните свободни избори за 75 години в Светската държава.

Подписването на Брест-Литовския мирен договор с Германия на 3 март 1918 година позволява на Ленин да концертира силите си във вътрешното управление на младата държава и да защити с безогледен терор тезата си за "диктатурата на пролетариата".

Реформите и репресиите успяват да закрепят болшевишката партия на власт, но още в първите години след създаването на "държавата от нов тип" се започва и процес по отстраняването на инакомиселщите не само от обществено-политическия живот, но и от цялото ново общество.

Ленин налага практиката за насилственото изселване на различни противници на революцията, както и създаването на първите концентрационни лагери, станали известни по-късно под управлението на Сталин като ГУЛАГ.

Още от 1919 г. се започва с преследването и унищожаването на руската интелигенция, която не подкрепя болшевишките реформи.

Управление на Ленин е причина за едни от най-големите крайности (някои ги определят като експерименти) в обществения живот на Русия - страната е обзета от пълен и тотален хаос - армията, икономиката и държавен апарат са изцяло жертвани в името на "военния комунизъм". Темповете на унищожение са толкова пагубни, че през 1921 г. държавата на Ленин е в пълна разруха, повсеместен глад и нечовешка мизерия. Непогрешим тактик, Ленин прави завой на 180 градуса - като обява нов курс на партията и тласка страната в поредния експеримент - започва въвеждането на т.нар. Нова икономическа политика (НЕП) - пълен държавен контрол с елементи на пазарно стопанство.

НЕП просъществува за кратко в селското стопанство за около 4-5 години, а в промишлеността за около 10-15 години, като първите мерки за ограничаването му са направени, отново от Ленин, въпреки че по-късно съветската историография налага тезата, че НЕП е отменен от Сталин.

Ленин умира на 21 януари 1924 г., като през последните две години преди това е на практика неработоспособен, получава удар и прекарва времето си в инвалидна количка в градчето Горки край Москва.

Привържениците на идеята за комунизма се опитва да намерят реабилитация, в едно от последните си напътствия - Ленин диктува т.нар. "Писмо до Конгреса", в което съветва своите съмишленици да сменят Сталин от поста "генерален секретар на ВКП(б)", тъй като е особено властолюбив.

Текстът на писмото е държан в тайна от обществеността, вкл. и от състава на Конгреса на болшевишката партия и става известен доста по-късно, което кара мнозина изследователи да оспорят оригиналността му.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6229 |20.04.2015 Април 1876 - боят настана.... . 13| 8078 |19.04.2015 Жигулата навършва 45 г. . 17| 8834 |17.04.2015 „Първостроителите на българската държавност“ нови сведения за І-те български владетели . 9| 9253 |16.04.2015 В Харкан почетоха 3300 загинали българи в Дравската епопея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads