Реклама / Ads
26| 14717 |24.04.2015 ГЛАСЪТ

Защо Иван Искров се отрече от другарчето си Цветан Василев

.
Втори ден в мрежата шества клип, в който гуверньорът на БНБ Иван Искров и един от мажоритарните собственици на КТБ Цветан Василев пеят с пълно гърло "Назад, назад, моме Калино" на купон. Видеото се радва на огромен интерес, но не са много тези, които са наясно, какво аджеба се крие зад тази певческа изява на маститите банкери.
 
Че двамата банкери са приятелски настроени личи от прегръдките и мощните вокали на дуото. Че са се почерпили също е ясно - яли, пили и се веселили. Всеки нормален човек е попадал в подобна купонджийска ситуация поне десетина пъти в живота си. Ако не е, значи нещо не е наред. Въпросът е, защо Искров днес така усърдно отрича да е имал нещо общо с Василев?

Малко предистория. В интервю отпреди десетина дни Василев заявява, че в края на май на 2014 г. се срещнал с Искров и го предупредил, че срещу КТБ се готви атака. Призовал го да си бъде на мястото и да не се поддава на лоши влияния. Искров обаче не го послушал и се поддал на въпросните влияния, които според неговата ценностна система може й да не са толкова лоши. В смисъл, че направил нужното КТБ да остане без лиценз, а хиляди вложители и служители във фирми, кредитирани от банката, да не знаят на кой свят са и да забравят що е справедливост.

Днес Искров отрича да е имало такава среща между двамата. Въпреки описанието на Василев, че това е станало в сградата на БНБ, което едва ли е останало незабелязано.

Дума срещу дума. Всеки трябва сам да прецени, на кого от двамата да вярва.
На първо четене предимството е за Искров. Още е управител на БНБ. Нито призива на премиера Борисов да подаде оставка, нито подсещанията от шефката на финансовата комисия в парламента Менда Стоянова и експерти го стряскат. Непоклатим е. Което означава, че някой друг го покрепя и тази покрепа е доста силна. Във всяка нормална държава, когато представител на такава институция каже нещо, рядко някой се съмнява в думите му.

Ние обаче не сме съвсем нормална държава и нещата са по-различни. Клипът с дуетното изпълнение на "Назад, назад, моме Калино" накланя везните в обратната посока - към Василев. В смисъл, че доказва думите за добри отношения с Искров в близкото минало. Което означава, че няма как в кризисна ситуация като тази с КТБ миналата пролет, мажоритарен собственик да не се опитва да спаси банката. Съвсем  естествено е Василев да отиде при своя колега и да му сподели какво се готви и какво ще последва. Цветан Василев може да е има пропуски в управлението и кадровата политика, някои от които очевадни, но не е луд. Няма как да е бил безразличен към смъртоносния удар, който му е готвил кръгът #Кой в края на май 2014 г. Имал е дялове за стотици милиони в трезора и да зареже всичко - е невъзможно. Щом с Искров могат да пеят на купони, нормално е и в труден момент да умуват по проблема.

Не се е случило обаче. Ако се доверим на съветите на Артър Конан Дойл, редно е да потърсим мотивите, които карат Искров днес да отрича за срещата.

Очевидно има нещо, което не позволява на гуверньора да признае. Защото самото признаване би го вкарало в беда. Така става, когато е налице скрита уговорка. Нещо като мокра поръчка. Тепърва възелът ще се разплита. Интересно, защо управител на БНБ ще се е съгласи на такова нещо в правова демократична държава? Или нещото е много важно за него, или пък държавата не е правова и демократична. Все едно е кое ще си изберете - става дума за замисимости. Какви и към кого? Ако сте следили сюжета и участниците в него от миналото лято насам, вече знаете отговора и без помощта на Филип Марлоу.

"Бащата" на прочутия детктив казва: "Ченгето и прокурорът бяха подкупни. Тайната миришеше на пари.

Такива тайни не са дълголетници". Ако някой все още се съобразява с това, че Искров е шеф на БНБ, то в един момент ситуацията ще е съвсем друга. Дори по-скоро, отколкото някои предполагат. Лидерът на европейските соцалисти и бивш председател на БСП Сергей Станишев също не си спомня да се е срещал с Цветан Василев миналата пролет. Местан от ДПС отрече въобще да познава Василев. Единствен премиерът Бойко Борисов разказа как Цветан Василев го посетил в къщата му в Банкя, минавайки през гаража за заблуда на съгледвачите. Амнезията на Иван Искров може да го избави от неприятности в момента, но няма да му помогне в бъдеще, когато се появят документи и факти за неговите действия и бездействия, както и на БНБ в онези дни и месеци. А такива със сигуроност има, ако се вярва на банкера Василев, който заявява от Белград, че предстоят разкрития за заговора срещу КТБ.

Вероятно тогава и депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев ще си спомнят, че са имали нещо общо с КТБ и Василев, което в момента саркастично отричат. Неприятно ще бъдат изненадани и други политици, магистрати и министри, чиито имена са в списъка на Д.П. и тефтерчето на Цв.В. за получавани регулярни подкупи, някои от които в размери, които ще засрамят дори джакпота в хазартните игри по телевизиите... Бели пликове всеки месец, без подписи, без данъци - знаете как е. Някакви следи обаче все пак остават. Или свидетели, записи и пр. Не е лошо бързо забравилите славните дни на приятелство с Цветан Василев, да знаят, че амнезията бива органична и фунцкинална. Органичната се получава от удар, травма или от увреждане на мозъка от приемане на наркотици.

Функционалната е плод на психологически фактори. Има и истерична пост-травматична амнезия. Ако ще се позовават на загуба на паметта, да се погрижат преди това за причините. По-автентично ще е. Българското общество е бомбардирано с лъжи на мейнстрийм медиите от кръга #Кой. Пропагандата на този кръг се опитва да контролира съзнанието ни всеки ден чрез "амнезия ефект". Става дума за пускане в медиите на тема, която е представена като много важна. Злободневните проблеми се съобщават мимоходом, а изкуствената тема се експонира ударно, разширява се, драматизира се непрекъснато и пр. Манипулацията приспива обществените сетива и хората забравят за истинските проблеми. Спомнете си протестите срещу статуквото, които преминаха в протести срещу Пеевски и Кой. Всеки ден се пишеше и говореше за тях. После изведнъж всичко стихна.

Протестиращите бяха иронизирани, противопоставяни, шантажирани, осмивани. В резултат Пеевски отново е в парламента, #Кой продължава да контролира цели кръгове в политиката, магистратурата и институциите. И вместо съпротива - апатия, примирение. Затова е хубаво, че се появи клипът, в който Иван Искров и Цветан Василев пеят прегърнати. Това означава, че в следващите дни и седмици можем да очакваме още по-интересни неща.

Борис Петков


 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 64| 15149 |14.04.2015 Цв. Василев: Има ли разработка за преводи на Искров в островна банка? . 39| 10120 |25.03.2015 Защо лестригоните* искат да изядат чужденците от LIC33? . 16| 11396 |19.01.2015 Защо "случаят КТБ" няма шанс да приключи в България . 56| 18078 |15.12.2014 Защо Борисов е толкова добричък с главсека Лазаров?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads