Реклама / Ads
0| 4421 |27.04.2015 НОВИНИ

Нотев за Фрог: Партиите ще си имат собствена прокуратура?!

.
Явор Нотев
Все още има спорове относно същността на промените в Конституцията. Има въпроси, които биха могли да бъдат решени единствено и само от Велико народно събрание. Засега са внесени за разглеждане тези предложения, които се отнасят до ВСС и до разделянето му на две колегии, за възможността да се иска оставката на главния прокурор, които не изискват Велико народно събрание, коментира пред Фрог нюз народният представител Явор Нотев.
 

Трябва да се избистрят концепциите, да се заявят целите, които се преследват с поправките в Конституцията. Иначе прмяната във ВСС ще се сведе до подмяна на персоналния състав. Това ни прави подозрителни и мнителни. Българските граждани ще си помислят, че нищо друго не се преследва, освен да изберем „правилните” хора, смята Нотев.

 

На въпрос дали има риск при премахване на Великото народно събрание, през 2-3 години да се пипа Конституцията, депутатът отговори: Подобни инициативи могат да повлекат крак. Има риск отделни вносители на предложения за промени в Конституцията да изтъргуват своите предложения, съгласявайки се да съдействат за постигане на конституционно мнозинство в името на това да мине техния проект. Тук има предпоставки за не особено почтена практика. На такова изкушение не бива да се поддават народните представители когато коментират възможностите за промяна на Конституцията. Не е добра перспективата тя да търпи премени през 2-3 години, убеден е Нотев.

 

Двигатели на идеята за промяна на Конституцията са депутати от Реформаторския блок. През минали години те овладяха съдебната система. Дано чрез промяната на състава на ВСС не си представят, че ще направят същото. Трябва да ни убедят в смисъла, ефекта и ползата от промяната на Конституцията.

 

Попитан дали прокуратурата трябва да премине към изпълнителната власт, народният представител коментира: Обвинението трябва да е самостоятелно, не бива да бъде причислявано към изпълнителната власт. Прякото подчинение на прокурора на изпълнителната власт вече ще го направи служебно задължен да изпълнява заповеди и нареждания, а това не би способствало за едно по-добро правораздаване. Иначе ще се направи една реаорганизация, с която прокуратурата ще бъде на административно подчинение на изпълнителната власт и всяка политическа сила, спечелила изборите, ще има своя прокуратура.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 10893 |27.04.2015 Вера Ахундова за Фрог: ДПС и ГЕРБ си разделиха КТБ . 5| 4988 |27.04.2015 Митничар пред Фрог: Всяко чудо е за три дни, когато е по-голямо-за седем . 14| 7437 |27.04.2015 Лекари пред Фрог: Да се провери болничния на зам.-министър, издаден от Александровска болница . 42| 9722 |27.04.2015 П. Иванов пред Фрог: Изтребвам се отнася за хлебарки, но не и за хора. Колко е тъжно да си прост!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads