Реклама / Ads
11| 8558 |14.05.2015 МИНАЛО

Стоилов: Смъртта на Гео Милев е символ на терора

.
Гео Милев
Депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и зам.-председател на НС Янаки Стоилов представи от името на парламентарната група Декларация по повод 90 години от убийството на Гео Милев.
 

Той припомни историческите факти, че на 14 май 1925 година българската полиция е арестувала  един от най-големите български поети, родоначалника на българския модернизъм – Гео Милев. „Известно е защо – авторството на поемата „Септември” и категоричната позиция на поета срещу жестоките политически репресии след убийствения атентат в църквата „Света неделя”. Смъртта на Гео Милев е символ на терора и мракобесието на властимащите, на исторически период, когато поетите на България заплатиха с насилствена смърт своите идеи, борбата си за социално справедливо общество”, каза още депутатът. По думите му през 1924 до началото на 1925 г. изчезва – не политически, а физически групата на комунистите в НС – те, както и почти всички леви земеделци са избити.

 

„На 9 май тази година отбелязахме 70-годишнината от Деня на победата, края на империята на немския нацизъм. Много български граждани се поклониха пред подвига на милионите жертви, дали живота си за свободата на човечеството. Отдадоха почит на знайните и незнайни воини от армиите на Съветския съюз, на САЩ и Великобритания, извоювали свободата на Европа и света. Но българският парламент не призна делото и приноса на българските антифашисти в тази война”, продължи Янаки Стоилов.  Според него въпросът на Гео Милев: „Прекрасно, но що е отечество?” и днес е актуален. „Актуален е в ситуацията на рисковете от терор и война. На икономическа и социална безперспективност за много наши сънародници. На крайна бедност и отчаяние, На разделение между облагодетелствани и аутсайдери, между богоизбрани и забравени от Бога”, заяви депутатът от левицата. Той добави, че отговорът на този въпрос зависи от нас – от нашата воля да пресечем омразата, да застанем срещу социалните несправедливости и защитим интересите на България.  „Това изисква друга мотивация и състояние на духа, които липсват на днешната политика, изисква дълбока промяна и искрена кауза за съвременните поколения. Кауза, която извира от сърцето и съвестта, от чувството за справедливост и национална общност”, заключи Янаки Стоилов.

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

По повод 90 години от убийството на Гео Милев

 

На 14 май 1925 година българската полиция арестува  един от най-големите български поети, родоначалника на българския модернизъм – Гео Милев. Известно е защо – авторството на поемата „Септември” и категоричната позиция на поета срещу жестоките политически репресии след убийствения атентат в църквата „Света неделя”. Протестът на Гео Милев срещу кървавата разправа с първото в света антифашистко въстание – Септемврийското  от 1923 година е истинската причина за задържането на поета. Основанието е – Закона за защита на държавата, приет от 21-вото Народно събрание в началото на  януари 1924 г. - един от първите актове на надигащия се световен фашизъм. Днес представители на управляващи десни партии у нас внасят отново репресивни закони, които противоречат на утвърдени принципи на правото.

Останките на Гео Милев са открити десетилетия по-късно – в масов гроб край София. Разпознат е по изкуственото око. А ужасният му край –  удушаване с тел, е удостоверен от показанията на ген. Иван Вълков. Същият Вълков, по чиято заповед бе нанесен удар върху съпротивата на най-интелигентната и честна част от народа ни. Същите, които сега се реабилитират, за да се заличат престъпленията на българския фашизъм.

 Смъртта на Гео Милев е символ на терора и мракобесието на властимащите, на исторически период, когато поетите на България заплатиха с насилствена смърт своите идеи, борбата си за социално справедливо общество.  Неслучайно жертвите на българския фашизъм още в тази 1925 година стават леви интелектуалци, записали имената си в националната ни култура и свяст – Гео Милев, Йосиф Хербст, Христо Ясенов, Сергей Румянцев, Георги Шейтанов, Тодор Страшимиров, Васил Карагьозов, Иван Манев, Александър Боримечков, Никола Ганев, Ана Маймункова, Жеко Димитров, , Димитър Грънчаров, Христо Косовски, Темелко Ненков, Николай Петрин и много, много други.  През 1924 до началото на 1925 г. изчезва – не политически, а физически групата на комунистите в НС – те, както и почти всички леви земеделци са избити.


На 9 май тази година отбелязахме 70-годишнината от Деня на победата, края на империята на немския нацизъм. Много български граждани се поклони пред подвига на милионите жертви, дали живота си за свободата на човечеството. Отдадоха почит на знайните и незнайни воини от армиите на Съветския съюз, на САЩ и Великобритания, извоювали свободата на Европа и света. Но българският парламент не призна делото и приноса на българските антифашисти в тази война. 

Днес трябва да сведем глави пред паметта на Гео Милев, който в първите потънали в мрак години на надигашия се фашизъм, защити  хуманизма и човешкото достойнство. Гео Милев и хилядите жертви на режима през кървавата 1925 година са категорично доказателство за природата на българския фашизъм, чиято жестокост и престъпна същност е съизмерима с жестокостта и престъпната същност на италианския фашизъм и немския нацизъм. 

 

Въпросът на Гео Милев: „Прекрасно, но що е отечество?”и днес е актуален. Актуален е в ситуацията на рисковете от терор и война. На икономическа и социална безперспективност за много наши сънародници. На крайна бедност и отчаяние, На разделение между облагодетелствани и аутсайдери, между богоизбрани и забравени от Бога.

 

Отговорът на този въпрос зависи от нас – от нашата воля да пресечем омразата, да застанем срещу социалните несправедливости и защитим интересите на България.  Това изисква друга мотивация и състояние на духа, които липсват на днешната политика, изисква дълбока промяна и искрена кауза за съвременните поколения. Кауза, която извира от сърцето и съвестта, от чувството за справедливост и национална общност.

БСП - Лява България и занапред ще отстоява истината и идеите, които по блестящ начин ни завеща Гео Милев:

 

По небесните мостове

високи без край

с въжета и лостове

ще снемем блажения рай

долу

върху печалния

в кърви обляния

земен шар.

Всичко писано от философи, поети -

ще се сбъдне!

- Без бог! без господар!

Септември ще бъде май.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7916 |11.12.2014 Вапцаров предсказал смъртта си в стих . 42| 13413 |18.06.2014 40 г. от смъртта на легендарния маршал Жуков . 26| 10912 |02.06.2014 Три хипотези за смъртта на Ботев . 8| 12025 |25.05.2014 138 г. от смъртта на Георги Бенковски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads