Реклама / Ads
7| 10163 |19.05.2015 АКТУАЛНО

Окото на Фрог: Дронове на война с кметове и талибани. И не само...

.
Дрон в действие
Думата «дрон», в превод от английски „търтей” или „безделник”, навлезе устремно в речника на българина. За съжаление за това помогна не само борбата с тероризма и разузнаването на взривове в складове с боеприпаси, но и разкриването на луксозните палати на бг-кметове и олигарси.
 
Българинът успя да види царските имения  на кметовете на Пазарджик и Хасково  тъкмо благодарение на бг-дронове /безпилотни летателни апарати/. Премиерът Борисов побърза да се застрахова, че това не важи за герберските градоначалници на Бургас, София и Стара Загора. Но знае ли човек? Само преди седмица той каза, че няма да има и  хора от ГЕРБ, вложители в КТБ. Но два-три дена след това се оказа, че в списъците се мъдрят цели 84 народни представители от Граждани за европейско развитие на България от 41-вото и 42-то народно събрание, някои от които се подвизат на депутатските банки и в момента. Има и от ДПС, и от БСП , а със сигурност и от други партии. А какво ли ще стане ако някой честен дрон заснеме имотите и дворците на олигарски и чорбаджии приватизирали червените пари на България и изградили благополучие върху костите на  най-бедната страна в Европа през последните 25 години?! Жална ни майка, българино! Тогава имението на кмета на Пазарджик Тодор Попов, построено през 2014 г. в с. Паталеница, което струва около 1,5 млн. лв., може да ни се види селска къщурка в сравнение.

Дали дронът на bTV няма да вдигне само пушилка като  тефтерчето на Филип Златанов и да бъде ударен? Може ли само с такива дронове да бъдат изкарани от тъмно на светло крадците на елита? Не увисват ли във въздуха приказки  като тези на хасковския кмет, че дроновете били политическа поръчка или си е баш така? Лъжа ли е, че по пъргавите му колеги вече си купуват дронове-прехващачи, които да хвърлят камъни в перката на разузнавачите-побратими? И не е ли нормално за нашата действителност с дрон-компромати някои неудобни политици и местни гаулайтери да бъдат изхвърлени от сцената и мястото им да бъде заето от верни на властта  хора, жадни за власт и пари още на местните избори? На шейната ще бъдат качени стари играчи, за да бъде почистен старт за нови и за ново лапане. В последна сметка не дроновете ще ударят корупцията, а обратното – корупцията ще гръмне и приземи дроновете.

В България дронът стана известен със снимки на кметски дварци. Но и по света и у нас предназначението му е всеобхватно . Не е далеч времето, когато те ще станат обичайна и неизменна част от живота ни. Ето някои интересни примери:

Институтът за космически изследвания и технологии при БАН работи по изграждането на информационен комплекс за мониторинг на околната среда от въздуха. С апаратурата ще се осигуряват данни за оценка на състоянието на растителната покривка, почвата, засушаването.

Трима журналисти от „Ал Джазира” бяха арестувани във Франция във връзка с нощните полети на дронове над Париж, които притесниха много хора. За да онагледят случай, над който работели, те вдигнали самолет над Булонския лес и го заснели.
Треньорският щаб на аржентинския Велес Сарсфийлд решил да започне да използва безпилотни летателни апарати, чрез които да следи как се подготвя всеки един от футболистите на тима. Наставникът Мигел Анхел Русо и неговите помощници наели специалист, който чрез дрон прави записи на заниманията и в последствие се извършва подборен разбор на отделните играчи. Само преди няколко седмици наставникът на Манчестър Юнайтед Луис Ван Гаал бе обзет от шпиономания, твърдейки че тренировките на тима му се следели именно от такъв летателен апарат.
Новата мания е завладяла и абитуриентите, които искат да заснемат бала си от високо. Цените на машинките започват от 170 лева и може да достигнат до 700 долара. Богати родители не жалят левчета.

Американската граница с Мексико се охранява с помощта на дронове.
Сирийската противовъздушна отбрана е свали турски безпилотен летателен апарат северно от град Алепо.

При аварията във Факушима се използваха дронове, които измерваха радиацията и наличието на други опасни вещества.

Дронове помагат на въздушния трафик.

САЩ използва подобни безпилотници, за да открива и елиминира терористи из целия свят. Тези безпилотни самолети се превърнаха в едно от най-мощните оръжия на Америка в борбата им срещу враговете. До скоро текоха буйни дебати за или против тях, в които президентът Обама ги защити лично. Но въпреки това фактите са факти и статистиките показват, че хиляди невинни хора загиват ежегодно, заради атаки от безпилотни самолети. Точността им, времето за решение и намаляването на човешките жертви, тепърва трябва да се развиват в правилната посока

Дроновете представляват  безпилотни летателни апарати, които се управляват или дистанционно, или автономно и се използват за стотици мисии, при които малкия, незабележим размер е плюс. Безпилотките са популярни още преди да станат реалност, благодарение на фантастичната литература. Там те са представени като изцяло автономни, почти интелигентни машини, които патрулират, нападат и пазят. Истината с днешните дронове е малко по-различна, но смело се е запътила към тази научнофантастична идея още от тридесетте години на миналия век.

В създаването и производството на дронове се прилагат най-новите и модерни технологии. Те варират от такива, които тежат няколко грама и достигат тегло до 600 кг. С тях могат да се извършват сериозни разузнавателни дейности – и с положителен и с отрицателен знак. Един дрон, който тежи 100 кг. може да служи както за терористични, така и за защитни цели, да бъде оборудван с оръжие.

Според специалистите България трябва да се включи в разработването на дронове и тяхното приложение според възможностите ни . Ако имахме система за ранно предупреждение и за контрол с дронове, може и можеше да се предотвратят както човешките жертви, така и загуби за държавата за стотици милиони лева. Могат да се използват и за контрол, и за разузнаване. Предназначението им е широко спектърно и затова, според експерти,  до края на есента има шанс да бъде разписана национална стратегия за развитие на тази интелигентна индустрия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6964 |14.05.2015 В окото на Фрог: БГ бизнесмени по-набожни от светите апостоли . 9| 8181 |12.05.2015 Л. Младенов за Фрог: Спецотдел "България" работи в македонските служби . 34| 8540 |07.05.2015 А. Ковачев за Фрог: В Македония започна началото на края . 14| 7118 |07.05.2015 Д-р Кехайов пред Фрог: Преизбирането на шефа на БЛС е уредено?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads